Značajan iskorak

Kriptovalute u Hrvatskoj sve više na udaru MUP-a

Autor: Biznis.ba
Kriptovalute u Hrvatskoj sve više na udaru MUP-a
Kriptovalute / Ilustracija

Hrvatska je u posljednje vrijeme napravila značajan iskorak i postala zemlja koja može učinkovito reagovati na zloupotrebe i kriminal koji se odvija u kriptovalutama, bilo da se radi o pranju novca ili računarskim prevarama i drugim "klasičnim" kaznenim djelima, piše Jutarnji list.

Profunkcionisala je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), policija se ekipirala i ima posebnu ustrojstvenu jedinicu koja se bavi računarskim kriminalom, u zakonodavstvo su implementirani svi preduslovi za otkrivanje i kažnjavanje malverzacija sa kriptovalutama, a policija je registrovala svoj kriptonovčanik te može oduzeti kriptovalute stečene kriminalom i pohraniti ih do okončanja sudskog postupka.

Hanfa je u četvrtak podružnici londonske kriptomjenjačnice Wirex - društvu Wirex Digital iz Zagreba odbila upis u Registar pružatelja usluga virtualne imovine. Radi se o virtualnoj mjenjačnici koja ima šest miliona klijenata u svijetu, a za koju se sumnja da bogatim Rusima pomaže izvlačiti imovinu i izbjegavati sankcije.

Hanfa je nad društvom Wirex Digital već prije obavila neposredan nadzor, u oktobru im je izrekla osam nadzornih mjera koje su morali primijeniti do 12. decembra. Kako to nisu učinili, odbijen im je upis. U Hanfinu Registru pružatelja usluga virtualne imovine upisano je samo pet društava, a zahtjeve za upis podnijelo je njih 16, što govori da se prije upisa za svako radi due diligence i primjenjuje Zakon o sprečavanju pranja novca.

Profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Sunčana Roksandić je sa sutkinjom Općinskog suda u Velikoj Gorici Kornelijom Ivanušić i voditeljem Službe terorizma u MUP-u Krešimirom Mamićem provela istraživanje i objavila stručni članak o oduzimanju kriptovaluta stečenih kaznenim djelom.

Kaže da Hrvatska još prije nekoliko godina nije imala gotovo nikakve mehanizme za efikasni kazneni progon malverzacija kriptovalutama (tek su 2021. izrijekom spomenute u Kaznenom zakonu), ali su sada bitni pomaci na normativnom i praktičnom planu, piše Jutarnji list, a prenosi HINA.