Kriptovalute

Goldman Sachs razmatra učešće u bitcoin ETF fondovima Grayscalea i BlackRocka

Autor: Biznis.ba
Goldman Sachs razmatra učešće u bitcoin ETF fondovima Grayscalea i BlackRocka
Goldman Sachs

Investicijska banka razmatra služenje kao "ovlašteni sudionik" za vjerovatne bitcoin ETF -ove koje su ponudili BlackRock i Grayscale, saopćio je Coindesk, navodeći ljude koji su upoznati s tim pitanjem.

U ulozi ovlaštenog sudionika, Goldman bi stvorio i otkupio dionice u proizvodu kako bi osigurao da cijena ETF -a precizno prati cijenu svoje temeljne imovine - u ovom slučaju Bitcoin.

Banke na Wall Streetu ograničene su regulatorima da drže kripto valute, ali još uvijek mogu sudjelovati u berzi spot Bitcoin ETF aktivnosti koristeći sistem utemeljen na gotovini. Ovaj sistem, koji su prihvatili Grayscale i BlackRock, preferira Komisija za vrijednosne papire i razmjene i vidjela bi ovlaštene sudionike koji stvaraju dionice za ETF koristeći Fiat valutu umjesto samo kriptovaluta.

Već su ostali igrači na Wall Streetu kao što su JPMorgan Chase, Jane Street i Cantor Fitzgerald složili da postanu ovlašteni sudionici za neke od 14 menadžera imovine koji se mogu ponuditi spot bitcoin ETF, od kojih bi svaki mogao imati pet do 10 ovlaštenih sudionika putem Prema Coindesk, modelu utemeljen na gotovini.

SEC je odobrio Futures temeljen na bitcoin ETF-ovima, ali još uvijek ne spot bitcoin ETF, koji bi izravno pratio njegovu cijenu, rekavši da je ranije imala zabrinutost zbog tržišnih manipulacije.

U augustu, žalbeni sud zaključio je da odluka SEC -a da ne dopusti da Grayscale pretvori svoj popularni sivi Bitcoin Trust u spot bitcoin ETF -a bila je "proizvoljna i kapriciozna", čistivši put za moguće odobrenje takvog proizvoda u američkim analitičarima Bloomberga rekli su da je vrlo vjerovatno da je spot bitcoin ETF odobren do 10. januara.