Novac

Milijarde njemačkih maraka još u opticaju, dio i u zemljama bivše Jugoslavije

Autor: Biznis.ba
Milijarde njemačkih maraka još u opticaju, dio i u zemljama bivše Jugoslavije
Foto: Ilustracija

Gotovo 22 godina nakon uvođenja eura u opticaju je još uvijek 12,2 milijarde njemačkih maraka koje građani nisu zamijenili za euro, saopćila je Centralna banka Njemačke.

- Krajem novembra je još uvijek u opticaju bilo kovanica i novčanica njemačke marke u vrijednosti od 12,2 milijardi maraka tj. 6,24 milijardi eura, rekao je direktor Njemačke centralne banke Burkhard Balc za DPA; prenosi N1.

On je rekao kako je samo ove godine zamijenjeno 53 miliona maraka u eure.

"Mi računamo s tim da će i sljedeće godina biti masovnog mijenjanja marke u eure. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećoj deceniji nakon uvođenja eura još nije pronašlo svoj put do Centralne banke", rekao je Balc.

Vjeruje da određena količina maraka nikada neće biti zamijenjena u euro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.

U opticaju se još nalazi novčanica u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka te kovanica u vrijednosti od 6,6 milijardi maraka.

Balc vjeruje da se i velik dio maraka koje još nisu vraćene Centralnoj banci Njemačke nalazi u inostranstvu.

"Njemačka marka je diljem svijeta još uvijek omiljena kao novčana rezerva", rekao je Balc.

Prijašnja istraživanja su pokazala da se mnogo maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Njemačku poput Turske i zemalja bivše Jugoslavije. Njemačka je jedna od šest zemalja Evropske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamjenu stare valute za euro.