odluka cbk

Na Kosovu euro je postalo jedino sredstvo plaćanja

Autor: Biznis.ba
Na Kosovu euro je postalo jedino sredstvo plaćanja
Foto: Unsplash

Nakon isteka perioda od tri mjeseca koji je Vlada Kosova odredila za “prelazni period”, euro je jedino zvanično sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu, pa oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu očekivati kazne.

Kako piše portal Radio Kim, trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima.

“Od danas smo prestali da primamo dinare. Upoznati smo sa situacijom da je to zabranjeno na Kosovu i vodimo se time. Mislim da to i nije neki problem, jer građani svakako plate i penzije podižu u Srbiji, to konvertuju u eure i troše ovdje. Za nas također nije neki problem, naplaćujemo u eurima”, kazao je radnik u ugostiteljstvu Marko Rajković.

Prosvjetna radnica iz Gračanice Ljiljana Đorić je istakla da će se građani koji su u radnom odnosu, a primaju platu iz budžeta Republike Srbije snaći i da uredba Centralne banke Kosova (CBK) predstavlja najveći problem starima i bolesnima, prenosi Investitor me.

“Upoznata sam, jučer sam čula i ništa me ne iznenađuje, niti sam očekivala drugačiji ishod. Snaći ćemo se kako znamo i umijemo. Gore stvari nas nisu plašile, neće ni ovo. Građani Kosova koji su u radnom odnosu će se snaći, najveći je problem za penzionere. Ne znam kako će oni jer su u godinama i nisu sposobni za putovanje. Trudit ćemo se da im pomognemo koliko možemo”, kazala je.

Iako su nezadovoljni odlukom CBK-a, penzioneri sa kojima su novinari Kim radija razgovarali su kazali da po zarađeni novac idu u centralnu Srbiju i da nakon njegove konverzije normalno funkcionišu na Kosovu.