samurajske obveznice

Slovenija izdala prve obveznice u jenima

Autor: Biznis.ba
Slovenija izdala prve obveznice u jenima
Foto: Ilustracija

Slovenija je izdala prve obveznice u jenima (tzv. samurajske obveznice) u vrijednosti od 50 milijardi jena, što je približno 311 miliona eura. Prema podacima Ministarstva finansija, Slovenija je vrlo uspješnom prvom ponudom trogodišnjih i petogodišnjih obveznica uspostavila snažnu prepoznatljivost na japanskom tržištu.

Trogodišnje obveznice imaju godišnju kamatu od 0,75 posto, a petogodišnje obveznice imaju godišnju kamatu od 0,89 posto.

U svrhu zaštite od tečajnih rizika država je već provela zamjenu u cjelokupnoj vrijednosti emisije. Stvarni trošak finansiranja državnog proračuna nakon zamjene iznosi 3,031 posto za trogodišnju obveznicu i 3,088 posto za petogodišnju obveznicu, u što su već uključeni i troškovi zaštite od rizika, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Obveznice su izdane kao društvene obveznice, što znači da će se novac prikupljen obveznicom koristiti za finansiranje društvenih projekata u okviru državnog proračuna.

Banke BNP Paribas, Nomura i SMBC Nikko imale su mandate za izdavanje dionica, prenosi SEEbiz.

Prema podacima ministarstva, ukupna potražnja premašila je 50 milijardi jena, a na kraju je određena ukupna veličina izdanja od 50 milijardi jena, odnosno 45,1 milijarda jena za trogodišnju obveznicu i 4,9 milijardi jena za petogodišnju obveznicu. U transakciji su učestvovali riznice banaka, upravitelji imovinom, osiguravajuća društva, regionalni i međunarodni investitori.

Za trogodišnju obveznicu najviše je ulagača došlo iz Japana (51 posto), od čega su trećinu kupile banke, a dobru desetinu upravitelji imovine. U petogodišnjoj obveznici 65 posto ulagača dolazi iz ostatka svijeta, a upravitelji imovine kupuju gotovo sve.

Prije izdavanja obveznica, Slovenija je održala nekoliko pojedinačnih sastanaka s investitorima u Tokiju, kao i grupni razgovor s japanskim investitorima. Nakon pozitivnog interesa ulagača, podnio je izjavu o registraciji vrijednosnih papira japanskom Kanto lokalnom finansijskom uredu sredinom mjeseca, službeno najavljujući transakciju.