Pauza

Akvareli Mirsade Baljić na odjevnim predmetima kompanije iz San Francisca

Autor: Biznis.ba
Akvareli Mirsade Baljić na odjevnim predmetima kompanije iz San Francisca
Mirsadu Baljić javnost zna prvenstveno kao slikaricu akvarela. Od nedavno njeni akvareli nalaze se i na odjevnim modelima američke kompanije "Vida" iz San Francisca.

Govoreći za Fenu o počecima saradnje sa tom kompanijom, Baljić ističe da joj je na njenoj izložbi u Palači Sponza u Dubrovniku jedna djevojka ponudila saradnju.

- Rekla je da su joj zanimljivi akvareli i pitala želim li se povezati s kompanijom "Vida" za koju radi njena sestra te sarađuje s umjetnicima iz svijeta čija se djela preslikavaju na svilu – navela je Baljić.

Ona podsjeća da njeni akvareli na neki način i jesu zahvalni za preslikavanje na svili. Kaže da je već neko vrijeme postojala ideja da sa sestrom, dubrovačkom modnom dizajnericom Džemilom Dilberović, uradi kolekciju haljina od svile na kojima bi ručno oslikala akvarele. Međutim, taj projekt je odgođen za "neka bolja vremena".

Ipak, okolnosti su omogućile da ta ideja bude realizovana na drugačiji način.

Govoreći o načinu saradnje sa kompanijom "Vida", Baljić naglašava da je od njih dobila zadate modele, a ona je izabrala desetak akvarela koji će biti aplicirani. Ističe da se radi u ograničenim serijama te se tako jedan akvarel može aplicirati na više načina kako bi svaki put bio drugačiji. Također, akvareli se na odjevnim predmetima mogu pomjerati na apliciranom prostoru.

- Uputila sam se u rad ove kompanije i jako je interesantna. Rade sa dosta umjetnika. A među onima koji sarađuju sa "Vida" je i glumica i pjevačica Cher - podvlači Baljić, dodavši da joj je lično značajno i što je riječ o kompaniji koja dio zarade ulaže u humanitarne svrhe.

Baljić ocjenjuje da je zadovoljna saradnjom sa ovom kompanijom kojoj umjetnici iz cijelog svijeta daju boju.

Jednog dana, nada se, ostvariće joj se i želja da zajedno sa sestrom napravi modnu kolekciju na kojoj bi ručno oslikavala akvarele.

Biznis.ba / FENA