Pauza

Alfa Romeo od 25 miliona dolara spreman za aukciju

Autor: Biznis.ba
Alfa Romeo od 25 miliona dolara spreman za aukciju
Na aukciji koja će se u februaru 2019. održati u Parizu naći će se jedno od remek-djela predratne italijanske auto-industrije - "Alfa Romeo 8C 2900B Turing Berlineta" iz 1939. godine, za koji se procjenjuje da će dostići cenu od čak 25 miliona dolara.

Kako navodi b92.net, u doba kada na scenu još nisu stupili proizvođači kao što su Ferrari i Lamborghini, Alfa Romeo"je bio sinonim za elegantne i visokoperformansne italijanske automobile koji bude strast za vožnjom i od kojih zastaje dah.

Jedan od njih bio je i ovaj automobil, nastao u predvečerje Drugog svjetskog rata.

Ovaj model, originalno dizajniran s idejom da učestvuje u auto-trkama, bio je baziran na šasiji Alfa Romea 8C 35 Grand pri.

Navodi se da je produkcijska verzija koristila za pogon redni osmocilindarski 2,9-litarski motor opremljen sa dva kompresora.

Verzija 2900B, o kojoj je ovde riječ, pretrpjela je određene promjene u odnosu na originalni 2900, kako bi auto bio komforniji i pouzdaniji, ali i dalje je imala zavidne performanse na putu, uz veoma upečatljivu spoljašnjost.

Primjerak koji će se u februaru naći na prodajnoj aukciji jedan je od samo pet napravljenih u ovoj konfiguraciji, u saradnji sa italijanskim proizvođačem karoserija, firmom "Turing".

Navodi se da je automobil isporučen 1939. godine vlasniku u Englesku. U toj zemlji je kasnije tri puta promijenio vlasnika - posljednji put 1976, a sadašnji je odlučio da ga ponudi na prodaju na aukciji u Parizu.

Biznis.ba