Pauza

Beč je ponovo najbolji grad za život na svijetu

Autor: Biznis.ba
Beč je ponovo najbolji grad za život na svijetu

Renomirani britanski časopis "Economist" proglasio je Beč po treći put najboljim gradom za život, a pored titule grada sa najboljim kvalitetom života u poznatoj Mercer studiji, Beču je sada pripalo i prvo mjesto na listi analitičkog odjela grupe Economist, Economist Intelligence Unit (EUI).

Prema njihovom istraživanju koje od 2004. godine upoređuje preko 140 velikih gradova širom svijeta po pitanju uslova života (Global Liveability Index), austrijska metropola je kao prvi evropski grad ovu ljestvicu osvojila 2019. i 2018. godine, zamijenivši Melbourne nakon sedam godina.

Osim u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, infrastrukture i kulture, Beč se od ostalih gradova u svijetu najviše izdvaja po pitanju sigurnosti, stabilnosti i dobre infrastrukture. Slijede ga Kopenhagen, Zürich, Calgary i Vancouver.

Protekle dvije godine na pozicioniranje gradova je utjecala pandemija koronavirusa sa lockdownima i pravilima socijalnog distanciranja. Ukidanjem mjera u većini zemalja ovaj pokazatelj se normalizovao, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

Biznis.ba / FENA