Na vrhu od 2009. godine

Beč zadržao titulu najboljeg grada za život

Autor: Biznis.ba
Beč zadržao titulu najboljeg grada za život
Beč / WienTourismus / Gregor Hofbauer

Međunarodna konsultantska kuća Mercer objavila je svoju rang listu najboljih gradova za život u 2023. godini, te je jedanaesti put u nizu postavila Beč na prvo mjesto.

Glavni grad Austrije nalazi se na vrhu ove liste od 2009. godine, s izuzetkom perioda pandemije Covid-19. Najviši rejting na rang listama ovog ljeta dodjelili su mu i britanski magazini Monocle i The Economist.

Ovim pozicijama doprinijeli su odlična infrastruktura, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Prema Merceru, Cirih je drugi najbolji grad za život ove godine, a na trećem mjestu je Auckland, Novi Zeland. Prag je ove godine zauzeo 71. mjesto, odmah iza Los Angelesa. Bratislava je završila na 83. mjestu, ispred Varšave i Abu Dhabija. Posljednja mesta na ovogodišnjoj rang listi od 241 grada pripadaju glavnom gradu Centralnoafričke Republike, Banguiju, te Bagdadu, Iraku i sudanskoj prijestonici Kartumu.

Mercerov izvještaj upoređuje uslove života na osnovu unaprijed utvrđenih kriterija u oblastima od političke stabilnosti preko izgradnje stambenih objekata do zaštite životne sredine. U ocjenu ulaze i stavovi stranih radnika u gradu. Uspjeh Beča leži u odličnoj infrastrukturi, dobro razvijenoj i pouzdanoj mreži javnog prevoza, visokokvalitetnom snabdijevanju vodom za piće iz Alpa, kao i široko dostupnim zdravstvenim i obrazovnim mogućnostima.

"Stalno radimo na tome da građanima ponudimo najbolji mogući život. Naravno, lijepo je vidjeti da se ti napori cijene i na međunarodnim rang listama", rekao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig. "Naša primarna briga je da nastavimo da radimo za građane i da nastavimo razvoj našeg grada", dodao je Ludwig. Istovremeno, broj stanovnika u Beču je u stalnom porastu, a u jesen je premašio granicu od dva miliona.