Pauza

BiH na 96. mjestu liste najskupljih zemalja na svijetu

Autor: Biznis.ba
BiH na 96. mjestu liste najskupljih zemalja na svijetu

Svjetski poslovni magazin za menadžere kompanija CeoWorld sastavio je popis najskupljih zemalja za život. Analizirali su 132 zemlje, među kojima je i BiH, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane.

Švicarska je proglašena najskupljom državom na svijetu, Norveška je druga, a Island treći. Bosna i Hercegovina je na 96., Hrvatska na 53. mjestu, a Srbija na 98. mjestu. Ispred nas je Slovenija na 47., Austrija na 21. i Italija na 28. mjestu.

Danska i Luksemburg također su se plasirali u top 10, zajedno s Japanom, Bahamima, Izraelom, Singapurom i Južnom Korejom. SAD je na 20. mjestu, a Velika Britanija sedam mjesta niže na 27. mjestu.

Osim što je ukupni lider, Švicarska je svrstana u najskuplje zemlje kada je riječ o hrani i cijenama u restoranima. Ova alpska zemlja je i visokopozicionirana u Big Mac Indexu koji mjeri cijenu McDonaldsovih proizvoda u svijetu.

Japan je na četvrtom mjestu na ukupnom popisu, kao najskuplja država izvan Evrope. Istočnoazijska zemlja ocijenjena je jeftinijom od evropskih lidera u kategorijama najma i restorana. Hong Kong je ocijenjen kao najskuplje tržište najma na svijetu.

Pakistan je najjeftiniji od 132 zemlje, uglavnom zbog vrlo niske cijene najma. Hrana je najjeftinija u Afganistanu, a slijede ga Pakistan, Uzbekistan i Sirija razorena ratom. Prema tablici, najniže cijene u restoranima u svijetu su u Tunisu, a slijedi ga Alžir. Pakistan, Indija i Afganistan također su bili u najjeftinijih pet zemalja u indeksu cijena restorana.

Biznis.ba