Pauza

Četvorodnevno radno vrijeme apsolutan uspjeh

Autor: Biznis.ba
Četvorodnevno radno vrijeme apsolutan uspjeh

Eksperiment jedne kompanije na Novom Zelandu koja je smanjila radnu sedmicu na četiri dana ispostavio se kao apsolutan uspjeh, rekli su iz kompanije, piše “Guardian”.

Novi režim rada, za istu platu, povećao je ravnotežu između rada i privatnog života za 24 odsto, smanjio je nivo stresa i pojačao samopouzdanje radnika.

Cilj projekta je bio da se zaposlenima omogući više vremena da se posvete porodici kako bi bili fokusiraniji na rad.

U kompaniji “Perpetual guardian”, 78 odsto radnika reklo je da se osjeća mnogo bolje i da bolje kontroliše odnos rada i privatnog života.

Kompanija koja se bavi građevinskim planiranjem, nekretninama i zaostavštinama ima 240 zaposlenih. Ovaj režim je uveden od marta i aprila, kada se radilo četiri dana, po osam časova, ali su radnici bili plaćeni kao da rade pet dana.

Eksperti sa Univerziteta u Aucklandu su analizirali ovaj projekat, prije i poslije testa, te prikupili kvantitativne i kvalitativne podatke, prenosi Mostarski.

Osnivač kompanije Anrew Barnes došao je na ideju da radnicima omogući bolje upravljanje radom i životom, kao i da se zaposleni bolje fokusiraju na posao kada su u kompaniji, a da na dodatni slobodan dan rješavaju lična pitanja.

Jarod Harr, sa Univerziteta u Aucklandu, koji se bavi ljudskim resursima, rekao je da je ovaj projekat pokazao poboljšanje i veće zadovoljstvo poslom i životom među zaposlenima, kao i da su radnici imali bolji učinak, te više uživali radeći svoj posao.

Biznis.ba