Pauza

Cijena vanilije premašila cijenu srebra

Autor: Biznis.ba
Cijena vanilije premašila cijenu srebra

Cijena omiljenog začina, vanile, prestigla je proteklih nedjelja cijenu srebra, sa nekoliko dolara po unci (tridesetak grama).

Vanilu čine fermentisani plodovi različitih vrsta orhideja iz roda vanile. Ime potiče od francuskog i španskog naziva za "malu mahunu".

Sada je "mala mahuna" napravila na tržištu pravi potres kojim su pogođeni lanci snabdjevača, kao i multinacionalne kompanije.

Kilogram vanile skuplji je od kilograma plemenitog metala, srebra. Razlog je razarajući ciklon koji je prošle godine pogodio Madagaskar.

Nepogoda je odnijela 78 ljudskih života, ostavila stanovnike bez krova nad glavom i uništila puteve. Ciklon je opustošio 70% usjeva vanile u regiji Antalaha, u kojoj 230.000 stanovnika mahom živi od poljoprivrede i uzgajanja orhideja.

Madagaskar, vodeća zemlja u uzgajanju vanile

Madagaskar, ostrvska zemlja u Indijskom okeanu, blizu obale istočne Afrike, dom je za oko 5% biljnih i životinjskih vrsta, od kojih čak 80% uspjeva i živi isključivo na tom lokalitetu.

Ta ostrvska zemlja praktično ima dva godišnja doba: od novembra do aprila je toplo i kišovito, od maja do oktobra ‒ hladnije i suvo.

Jugoistočni vjetrovi i povremeni cikloni su neke od klimatskih karakteristika. Duga izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata doprinijela je raznolikosti flore i faune, kao što su drvo baobab i primati lemuri.

Međutim, kako je došlo do toga da Madagaskar uzgaja 80% orhideja iz roda vanile iako nije 'rodno mjesto' te biljke?

Meksička vanila

Glavni izvor vanile je orhideja Vanilla planiflolia, koja se dugo gajila u Meksiku. Asteci su koristili taj začin u ritualima i piću začinjenom čokoladom. U 16. vijeku konkvistadori su u Evropu donijeli meksičko srebro, kakao i vanilu. Vanila je odmah postala jedan od omiljenijih začina, ali Evropljani nisu uspjeli da uzgajaju orhideju u botaničkim baštama i kolonijama. Naime, glavni oprašivač, pčela melipona, vratila se u rodni Meksiko, a bez oprašivanja, proizvodnja vanile uglavnom je bila ograničena na Meksiko.

Dovitljivi dječak

Kada su jednom probali vanilu, Evropljani nisu lako odustali i biljke su isporučene u različite krajeve svijeta sa različitom klimom.

Međutim, ono što nije uspjelo proizvođačima i trgovcima, pošlo je za rukom dječaku Edmonu Albijusu, dvanaestogodišnjem robu francuske kolonije ostrva Reinion. Koristeći palicu i palac, Albijus je ručno izvršio oprašivanje.

Proizvodnja vanile je iznenada postala moguća, naročito u toplim, vlažnim podnebljima, kao što je nekoliko stotina kilometara udaljen Madagaskar.

Žudnja za vanilom

Prema izvještajima Fajnenšal tajmsa, Madagaskar drži primat u uzgajanju vanile zahvaljujući odgovarajućoj klimi, ali i usljed siromaštva: naime, najveći dio stanovništva živi od poljoprivrede i ribarstva, pa se zarad prinosa primjenjuje i teško ručno oprašivanje.

Vijekovima se radilo na proizvodnji vještačke vanile, u njen sastav su ulazili različiti sastojci: od dabrovih žlezda, do petroleja. Ali s potražnjom za prirodnim ukusima, Madagaskar zadržava ključnu ulogu u opstancima svjetskih začinskih kompanija. Iako vanila prelazi dug put od orhideje sa Madagaskara do kugle sladoleda ili mirisnog kolača u rerni ‒ teško je zamisliti da će se čovjek odreći tog skupog i neodoljivog začina.

Biznis.ba / NN