Pauza

Deset razloga zašto se u Beču najbolje živi

Autor: Biznis.ba
Deset razloga zašto se u Beču najbolje živi

Beč je u septembru 2019. godine drugi put izabran za najbolji grad za život na listi renomiranog britanskog časopisa "The Economist". A već desetu godinu je zaredom na vrhu ljestvice po kvaliteti života koju objavljuje globalna konsultantska kompanija Mercer.

Ovom prilikom navodimo 10 glavnih razloga zašto se u austrijskoj metropoli kvalitetno živi.

1. Bilo kuda, gradski prevoz svuda

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i 5 metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1150 kilometara. Putnici se voze prevozom do najudaljenijih dijelova Beča i to po veoma niskoj cijeni: godišnja karta iznosi samo jedan euro po danu. Noćni autobusi preuzimaju prevoz putnika poslije ponoći, a petkom i vikendom razvezu "noćne ptice" manje-više do kućnog praga.

2. Voda s planina

Najbolje piće u Beču (osim bečkog vina) dolazi direktno iz česme: svježa planinska voda. Dva cjevovoda sa Alpa – iz Donje Austrije i Štajerske – svakog dana snabdijevaju grad sa 400 hiljada metara kubnih svježe vode– što je dovoljno da se napuni 2,5 miliona kada. Probajte vodu za piće u Beču na nekoj od hiljadu javnih česmi! Beč je ujedno prvi grad na svijetu koji je svoju zalihu vode zaštitio ustavom.

3. Zelene površine

Beč spada u jedan od najzelenijih većih gradova sa preko 53 odsto zelenih površina. U gradu se vodi računa o 990 parkova odnosno 480.000 stabala. Parkovi uz ulicu Ringstrasse ili park Prater nude mogućnost da u samom centru grada uživate u zelenilu. Pored bečke šume na obodima tu je i značajan dio nacionalnog parka Lobau. Lobau spada u jednu od posljednjih očuvanih srednjoevropskih močvara koja je ujedno stanište mnogobrojnih biljnih i životnjskih vrsta.

4. Aktivnost na prvom mjestu

Bečka šuma je raj za šetače i bicikliste sa ukupno 11 obilježenih staza unutar gradske zone. Na brdu Kahlenberg nalazi se avanturistički park kao i 3D park za ljubitelje streljaštva. Bečki bazeni i Dunav nude mogućnosti za kupanje na više lokacija. Na Dunavskom ostrvu ili kod Pratera možete da idete na klizanje ili trčanje, a na starom Dunavu na veslanje.

5. Glavni grad krastavaca

Beč ima veoma razvijen poljoprivredni sektor: trećina zelene površine i 15 odsto ukupne gradske površine se ustupa uzgoju. Oko 645 bašti, vinograda, polja i voćnjaka snabdijevaju grad voćem, povrćem, žitaricama i vinom. Beč ima više krastavaca nego bilo koji drugi region u Austriji – čak 28700 tona godišnje – što ga čini glavnim gradom krastavaca.

6. Micheline zvijezde

Bečka kuhinja je jedina na svijetu koja nosi ime po nekom gradu. Ali u tom gradu dijeta se lako ne drži. U Beču ima nekoliko restorana nagrađenih Michelin zvjezdicama koji spremaju jela po

razumnim cijenama – u gradskom parku restoran "Steirereck", restoran "Amador" i restoran "Konstantin Filippou". Pored velikog broja restorana, pabova i gostionica, u Beču ima i mnogo tradicionalnih mjesta kao što je "Café Landtmann" iz 1873. godine ili restoran "Zum Figlmüller" koji je duže od 110 godina poznat kao "dom bečke šnicle".

7. Superheroji u narandžastom

Gradska čistoća u Beču uživa kultni status. Radnici u narandžastim uniformama se brinu ne samo o smeću i reciklaži, već i o uklanjanju snijega sa ulica i biciklističkih staza. Vozila gradske čistoće godišnje pređu 120 hiljada ruta – odnosno 9 miliona kilometara – što je ekvivalentno putovanju na Mjesec svakih 14 dana.

8. Beč nikada ne prestaje da uči

Oko 200 hiljada studenata pohađa 20 različitih univerziteta što Beč čini najvećim studentskim gradom na njemačkom govornom području. Beč se ponosi kvalitetom svojih univerziteta – bečka Muzička akademija spada u najbolje na svijetu.

9. Cijeli svijet u Beču

Beč spada u najpopularniji konferencijski centar svijeta i raspolaže kompletnom infrastrukturom za ovakve događaje: odličnim lokacijama - od modernih zgrada do baroknih zdanja, dobrim prevozom i visokim stepenom bezbjednosti za posjetioce iz cijeloga sveta. Godišnje se u Beču održi oko 4500 konferencija. Austrijska metropola je dom mnogih institucija, međunarodnih organizacija i naravno Ujedinjenih nacija.

10. Umjetnost na dlanu

Bečki muzeji ističu se najvećim kolekcijama Gustava Klimta, Egona Schielea i Bruegela. U Beču postoji 100 muzeja, 250 galerija savremene umjetnosti, preko 15 hiljada koncerata godišnje, 80 festivala, 10 hiljada sjedišta u koncertnim salama, 3 operske kuće, 120 bina, 28 palata i 163 gradske građevine. Sasvim dovoljno, zar ne?

Biznis.ba