Pauza

Deset uslova za početak uspješnog biznisa

Autor: Biznis.ba
Deset uslova za početak uspješnog biznisa

Niko ne želi da mu sopstveni biznis propadne, ali perspektiva je nešto što svaki poslovan čovjek mora razmotriti. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako bi osigurali vaš uspjeh.

Ovi koraci su jednostavni za pratiti i pomoći će Vam da ostvarite uspjeh u svom privatnom biznisu.

1. Planirajte unaprijed. Nađite vremena da napravite planove za svaki eventualni problem koji se može pojaviti. Od prirodnih katastrofa do neočekivanih finansijskih problema, treba da imate plan kome možete lako pristupiti ako dođu teška vremena.

2. Stavite novac na stranu. Nemojte početi Vaše poslovanje sa iluzijom uspjeha preko noći. Trebaće Vam sredstva za poslovanje, dok Vaš biznis ne poraste i postane profitabilan. Stavite nešto novca na stranu koji možete koristiti kad zatreba.

3. Organizujte svoje vrijeme. Biti odgovoran vlasnik preduzeća znači upravljati mudro svojim vremenom. U početku ćete morati da potrošite mnogo vremena dok Vaši planovi ne postanu vizija stvarnosti.

4. Organizujte svoj prostor. Ne možete da vodite biznis efikasno ako gubite vrijeme u potrazi za važnim računom koji se nalazi negdje u hrpi papira. Nađite malo vremena da organizujete svoju kancelariju i provjerite da li možete efikasno da funkcioniše.

5. Ostanite fokusirani. Porodične obaveze, poslovi, TV i toplina sopstvenog kreveta mogu da skrenu pažnju sa posla. Otklonite onoliko smetnji koliko god možete i ostanite fokusirani na posao koji radite.

6. Naučite poreske zakone, prije nego što bude prekasno. Nemojte čekati da istražite zakone o porezu koji će uticati na Vaš novi biznis. Naučite zakone sada, da bi bili spremni kad dođe vrijeme za porez.

7. Oglasite se. Ne možete priuštiti sebi da čekate svoje klijente da dođu do Vas – morate izaći i dobiti ih. Oglašavanje je investicija, a trenutno trošenje novca na tržištu reklama radi promocije sopstvenog biznisa, može biti efikasno i isplativo na duže staze.

8. Nabavite odgovarajuću opremu. Ako npr. morate da idete do najbližeg mjesta sa kojeg možete da pošaljete faks, vrijeme je za kupovinu opreme koja Vam treba da biste pravilno vodili Vaš posao. To je dodatni trošak, ali je neophodan.

9. Osigurajte vašu imovinu. Nemojte čekati da prirodne katastrofe unište cijeli Vaš inventar, vrijeme je da osigurate imovinu. Ne postoje gubici koji se mogu izbjeći ako se osigurate, ali Vam mogu značajno olakšati ako dođe do problema. Pažljivo izaberite osiguravajuću kuću za Vaše preduzeće.

10. Nemojte se obeshrabriti. Uspjeh ne dolazi preko noći. To će zahtijevati posvećenost, naporan rad i puno dodatnih napora. Mnogi vlasnici odustaju kada sve što je potrebno nisu uradili u određenom roku, i obično je potrebno da se strpe još nekoliko mjeseci. Ovo je Vaš san, činite sve što možete da ga oživite.

Bankar.me