Pauza

Dječaci imaju 13 godina i zvanje IT profesionalaca

Autor: Biznis.ba
Dječaci imaju 13 godina i zvanje IT profesionalaca
Dinel Hamzić, Tarik Lika i Inas Kasumović su trinestogodišnjaci, učenici sarajevskih osnovnih škola. Na prvi pogled obični, vedri dječaci. Međutim, njih trojica su i nosioci internacionalno priznatog, Microsoft certifikata, te s ponosom nose titule najmlađih IT profesionalaca na području Balkana i šire.

Polaznici su odsjeka za informacione tehnologije škole School & School, a njihov profesor Adi Muslić kaže da mu je čast imati ovakve učenike.

Govoreći o tome kako su se odlučili prijaviti za polaganje za međunarodne certifikat, profesor Muslić ističe da je do ideje došlo prošle godine kad su Tarik i Dinel rekli da žele više, da žele izazov, veći cilj.

- Dao sam im međunarodne testove za certifikate koji su priznati u više od sto zemalja svijeta, a oni su se ozbiljno posvetili zadatku - kaže Muslić, dodajući da je ova škola vjerovatno i jedina na Balkanu koja ima takav pristup da djeca trebaju da polažu međunarodne certifikate.

O tome šta im znače ovi certifikati te ljubavi prema kompjuterima, Dinel Hamzić ističe da je riječ o certifikatu koji predstavlja njegovo znanje u IT odjelu. Kaže da je od malena pokazivao interes za računare, što su roditelji prepoznali i upisali ga u školu, gdje je dobio od profesora pomoć pri uobličavanju znanja te je tako sad jedan od najmlađih IT profesionalaca.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=H-Si3DuOIDQ[/embed]

Hamzić želi da ide dalje te ne planira stati na ovom certifikatu. Dalje znači i certifikat MSCA, a nakon toga Cisko cetrifikat. Na ovom certifikatu ne želi da stane ni Tarik Lika koji je, kako kaže, zbog ljubavi prema kompjuterima i programiranju zamolio roditelje da ga upišu u školu programiranja.

Inasu Kausumoviću mama je predložila da se upiše u ovu školu jer je, kako kaže, mislila da ima potencijala. A on ističe da su ga kompjuteri uvijek interesovali više od drugih predmeta te da mu ova škola puno znači i da je zabavnija od obične škole.

Profesor informacionih tehnologija School & School Adi Muslić u razgovoru za Fenu kaže da se u tradicionalnim školama vjeruje da je profesor tu da predaje i da bude u centru pažnje, dok je u ovoj školi dijete u centru pažnje, a uspjeh profesora se iskazuje kroz uspjeh učenika.

- Biti profesor nije titula, nije zvanje, biti profesor treba da bude način života. Pravi profesor je onaj koji umjesto tinte na ugovor stavi i dušu i srce i kaže ja želim da ova djeca uspiju - naglašava Muslić.

Smatra da ne postoji dijete koje nije talentovano te da se u ovoj školi fokusiraju na to da pronađu talente, "iskru koju dijete ima".

Zahvaljujući posebno osmišljenom programu baziranom na višestrukoj inteligenciji, polaznici School & School škole imaju mogućnost da putem finih, primijenjenih i tehničkih znanosti pronađu svoju nadarenost i strast prema određenoj disciplini koja će im olakšati odabir buduće akademske i profesionalne karijere.

Ova škola kroz dvanaest programa omogućava sticanje kompetativnog znanja i vještina na sasvim drugačiji i inovativan način.

Tako zainteresirani mogu da idu na slijedeće programe: RoboTech - Škola Robotičkog Inženjeringa, GameTech - Škola Programiranja & Game Design-a. BioTech – Škola Bio Inženjeringa, STEM (Putovanje na Mars), BizKids – Škola preduzetništva za djecu, Škola Kreativne Fizike & Matematike, Škola Art & Design-a, YouTube & Video Akademija, Škola Glume & Street Ballet-a, Škola Muzike. Škola Stranih Jezika

Osim toga škola nudi i Produženi boravak, Ljetnu školi i Zimsku školu.

A dječaci s početka priče imaju tek trinaest godina, a već imaju zvanje profesionalaca u jednoj od najtraženijih profesija.

Biznis.ba / FENA