brojni benefiti

Evo koliko mjesečno zarađuju poslanici u Parlamentu EU

Autor: Biznis.ba
Evo koliko mjesečno zarađuju poslanici u Parlamentu EU
Foto: X

Poslanici u Parlamentu EU zarađuju ogroman novac. Plata poslanika u EU je 10.075 eura mjesečno, tj. oko 7.850 eura neto.

Finansira se iz budžeta Parlamenta, tj. budžeta EU. Pored toga, svaki predstavnik ima pravo na 4.950 eura mjesečno za plaćanje kancelarijskih troškova u matičnoj zemlji, što se odnosi na troškove zakupa, opreme i zaposlenih u toj kancelariji.

Za svaki dan koji poslanik provede u Evropskom parlamentu plaća mu se 350 eura dnevnice za smještaj, hranu i druge troškove. U ove druge troškove nije uračunat automobil, jer je obezbijeđeno besplatno korištenje službenog automobila, piše Index.hr.

Službeni putni troškovi pokrivaju se do određenog nivoa prema pređenim kilometrima. Troškove putarine, prtljaga i rezervacije takođe posebno plaća EU.

Neslužbena putovanja se plaćaju i do 4.886 eura godišnje. Po isteku mandata imaju pravo na tzv. “prelaznu naknadu”, koja je jednaka jednoj mjesečnoj plati po godini u kojoj su bili na funkciji najviše dvije godine. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 eura.

Poslanici nakon ulaska u parlament EU više ne moraju da brinu ni o penzijama, jer imaju pravo na dodatnu penziju (pored standardne, koju su već ostvarili u matičnoj zemlji) u iznosu od 3,5 posto njihovu platu za svaku punu godinu na funkciji i jednu dvanaestinu za svaki naredni pun mjesec, ali ne više od 70 posto ukupno.

Prema sadašnjim platama, to iznosi dopunsku penziju od 1.760 eura, ali nakon što navrše 63 godine.