Pauza

Foto: U Beču otvoreno četrnaest božićnih sajmova

Autor: Biznis.ba

Od sredine novembra do kraja adventa, u Beču je za posjetioce otvoreno 14 božićnih sajmova, ove godine s ukupno 777 štandova, koji nude tipične božićne poslastice, poklone i ručno izrađene proizvode.

Bečki božićni sajmovi imaju dugu tradiciju - prvi božićni sajam održan je 1722. na trgu Freyung. Od tada su se selili na različite lokacije prije nego što su postali tradicionalni događaj na 14 lokacija širom grada.

Na Grabenu je postavljena već prepoznatljiva raskošna praznična rasvjeta, dok je jelku ispred gradske Vijećnice ove godine austrijskoj prijestolnici poklonila pokrajina Južni Tirol. Osvijetljena je u prvoj polovini novembra predstavljajući jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Evropi, Christkindlmarkt.

Organizatori ovog božićnog sajma nastavili su prošlogodišnji koncept, koji podrazumijeva porodično orijentiran i ekološki održiviji sajam. To podrazumijeva da će 75 posto hrane i pića koje nude gastronomski štandovi biti regionalni i sezonski proizvodi u skladu s kriterijima za bio certifikaciju.

Na 100 štandova na trgu ispred Vijećnice posjetioci mogu pronaći proizvode uglavnom od malih i srednjih austrijskih preduzeća. Izbor obuhvata mirisne svijeće i ručno izrađene sapune, nakit, ukrase za jelku, keramiku i srca od medenjaka. Štandovi oko jelke ove godine su postavljeni prozračnije, kako bi posjetioci imali više prostora, a njihovo raspoređivanje podsjeća na uske uličice.

Sjeverni dio trga ponovno je pretvoren u svijet bajki: drveće je ukrašeno svijetlećim srcima, postavljen je tradicionalni vrtuljak i dječji kutak gdje najmlađi mogu izrađivati poklone i igrati se. Na južnom dijelu trga otvoreno je klizalište od 3.000 kvadratnih metara sve do 7. januara 2024., za razliku od štandova koji se zatvaraju odmah nakon Božića.

Pored Christkindlmarkta, za ljubitelje aristokratskog stila ističe se božićni sajam ispred dvorca Schönbrunn, koji se održava po trideseti put, ili impresivno božićno selo kod Belvedera s baroknom kulisom i visokokvalitetnim ručno izrađenim proizvodima.

(c) WienTourismus/ Paul Bauer
(c) WienTourismus/ Julius Hirtzberger
(c) WienTourismus/ Christian Stemper
(c) stadtwienmarketing

Biznis.ba