Gdje su najskuplji, a gdje najjeftiniji restorani sa Michelin zvjezdicom u Evropi
Od svog pokretanja prije 124 godine u Francuskoj, Michelin vodič je ostao najprestižniji svjetski sistem ocjenjivanja restorana.
Restorani širom svijeta koji se nalaze u njivom izboru nude izuzetno visok kvalitet hrane i usluge, a to isto važi i za cijenu. Međutim, postoje i pristupačnije varijante restorana sa njihovim priznajem, a to potvrđuje i posljednje istraživanje.
Novo istraživanje međunarodnog časopisa o hrani Chef’s Pencil pokazuje da posjeta jednom od ovih posebnih restorana nije jeftina, prosječna cijena po osobi iznosi 167 EUR. A to ne ukuljučuje cijene pića, eventualnih dodataka ili napojnica. Treba navesti da od 2024. u Michelin vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja širom svijeta.
Kao što je to običaj i sa drugim stvarima, Evropa je dom najskupljih restorana na svijetu. Međutim, ona je takođe mjesto gdje možete naći i najpristupačnije restorane.
Michelin vodič rangira restorane od jedne do tri zvezdice, a to zavisi od kvaliteta hrane i iskustva koje oni nude. Cijena takođe zavisi od broja zvezdica. U prosjeku, za svaku sljedeću, počev od prve, cijena raste za oko 93 EUR po osobi.
Danska nije samo u Evropi, već je i najskuplje mjesto na svijetu za večeru u restoranu sa Michelin zvjezdicom. Obrok, tj. vrhunski degustacijski meni u ovoj nordijskoj zemlji iznosi u prosjeku 295 EUR po osobi. Međutim, ako se restoran nalazi u Kopenhagenu, cijena raste do čak neverovatnih 416 EUR, prenosi Ekapija. Iako je u pitanju relativno mala zemlja, Danska ima 32 Michelin restorana, uključujući dva koja se mogu pohvaliti sa čak tri zvjezdice.
Island je na drugom mjestu, sa prosječnom cijenom Michelin degustacijskog menija od 233 EUR po osobi. Slijede Švedska, Austrija i Švicarska sa cenom od 206, 203, odnosno 201 EUR po osobi.
Norveška, Portugal, Njemačka, Mađarska i Poljska takođe su među prvih 10 najskupljih zemalja, ali su cijene u njihovim restoranima za degustacijski meni ispod 200 po osobi, što ih čini malo pristupačnijim od prvih pet.
Osim najskupljih, u Evropi se nalaze i najjeftiniji restorani sa Michelin zvezdicama. Malta je svakako najpovoljnija opcija i na njoj postoji pet restorana sa takvim odličjem, a cijena obroka je oko 125 EUR po osobi.
Grčka je druga najjeftinija opcija u Evropi sa prosječnom cijenom od 132 EUR za obrok u nekom od 12 Michelin restorana. Trenutno se svi nalaze u Atini, jer vodič tek treba da proširi pokrivenost širom zemlje.
Slovenija, Belgija i Turska su takođe zaslužile svoja mjesta na listi pristupačnih zemalja, a u njima obrok u nagrađivanim restoranima iznosi nešto manje od 140 EUR.
Između Malte i Grčke, Kina je na četvrtom mjestu. Ogromna azijska nacija nudi obrok za 128 EUR po osobi, a na listi se nalazi čak 122 restorana sa zvjezdicama.