Statistika

Građani BiH godišnje popiju samo četiri litra vina, samo dvije evropske nacije piju manje

Autor: Biznis.ba
Građani BiH godišnje popiju samo četiri litra vina, samo dvije evropske nacije piju manje
Foto: Biznis.ba/Ilustracija

Na Redditu je objavljena interesantna mapa koja pokazuje koliko litara vina u prosjeku na godišnjoj razini popiju stanovnici pojedinih evropskih država.

Iako bi se pomislilo da i tu “dobro stojimo”, ipak su bh. građani među onima koji potroše najmanje litara vina po glavi stanovnika na godišnjoj razini.

Prema poadacima koje je objavio portal landgeist.com, a koji se inače bavi kreiranjem zanimljivih statističkih mapa, Bosanci i Hercegovci popiju oko četiri litra vina po glavi stanovnika godišnje.

S tim rezultatom svrstali smo se među nacije koje troše najmanje količine vina u Europi. Od nas lošije stoje samo Turska s jednom, te Ukrajina s tri litre po glavi stanovnika.

Kad je riječ o zemljama okruženja, definitivno prednjače Slovenci koji godišnje po glavi stanovnika ispiju čak 44 litre. Hrvatska troši 29, Crna Gora 20 i Srbija također skromnih 14 litara godišnje po stanovniku.

Rekorderi među vinopijama su, očekivano, Francuzi, koji na godišnjoj razini ispiju rekordna 54 litra vina, a na drugoj poziciji su Portugalci sa 50.

Iako ih "bije glas" da su veliki ljubitelji alkohola, Rusi su u dnu ove liste sa samo osam litara vina godišnje po glavi stanovnika.