Eksperimentalna baza

Istraživači provode mjesec dana u simulaciji Marsa u Armeniji

Autor: Biznis.ba
Istraživači provode mjesec dana u simulaciji Marsa u Armeniji
Foto: X

Šest istraživača provedit će mjesec dana živeći u zatvorenim prostorijama, uzgajajući vlastitu hranu i testirajući robotska vozila u suhom dijelu južne Armenije.

Austrijski i armenski znanstvenici odabrali su to mjesto zbog geoloških sličnosti s Marsom te se nadaju da će testiranje izvanzemaljskih životnih uvjeta donijeti vrijedna saznanja za buduće misije na Crveni planet. Voditelj projekta kaže da je armenski krajolik sličan Marsu pobijedio ispred lokacija u Maroku, Izraelu i Omanu, piše HRT.

- Otkrili smo da geologija zapravo ima blizance na Marsu. Postoje morfološke formacije i mineralogija koje su slične Crvenom planetu. To znači da je ovo zastrašujuće područje za testiranje. Iako još uvijek ima nekoliko grmova uokolo, ignorirat ćemo ih, rekao je Gernot Groemer, direktor Austrijskog svemirskog foruma.

Šest stručnjaka specijaliziranih za umjetnu inteligenciju, astrofiziku, zdravlje i druga područja, napustit će svoje zatvorene prostorije samo u svemirskim odijelima. Testirat će robotska vozila, komunikacijske sustave i proizvodnju hrane.

Ovi "astronauti" neće putovati na Mars sami, a prva misija s ljudskom posadom na Mars ne očekuje se prije 2033. godine. No, istraživači se nadaju da će Armenija pružiti neprocjenjivo iskustvo za buduća svemirska putovanja.