Pauza

"Ja od jutros stala nisam"

Autor: Biznis.ba
"Ja od jutros stala nisam"

Proljeće je sezona novih početaka, savršeno vrijeme da temeljito očistimo kuću, ali i životne navike. Proljeće je vrijeme nemira, novih početaka, i ljubavi. Proljeće je i početak sezone „ja od jutros stala nisam“ fraze.

Proljetno čišćenje je više od clichéa, jer normalno je posvetiti vrijeme sebi i svojoj okolini jednom godišnje, kao i zanemarenim uglovima doma i života. I onda kreće krečenje, radovi u kući, nošenje zimske odjeće na čišćenje, nalaženje majstora…

Nakon mjeseci koje smo (većinom) proveli u zatvorenom prostoru, sa pojačanom koncentracijom zagađenog zraka i pasivnijim životnim stilom, proljetno sunce nam pokazuje sve ono što vjerovatno ne želimo vidjeti: višak kilograma, zidove u stanu požutjele nakon sezone grijanja i stalnog pušenja, fleke gdje ih ranije nije bilo.

Prema svjetskim istraživanjima, s proljeća se povećava potraga za novim sredstvima za čišćenje i sredstvima za poboljšanje kvaliteta življenja. Problem čišćenja postaje teži ako ste pušač, jer morate, osim što očistite zidove, podove i prozore, nekako se osloboditi i mirisa duhana koji se nataložio, ali i pepela od cigareta koji dokazano ima magnetska svojstva i „lijepi“ se na sve površine na kojima se nalazi. Depoziti koji nastaju izgaranjem cigarete je skoro nemoguće očistiti, a tu je i dodatni napor i trošak koji treba uložiti u čišćenje odjeće, što često ne možemo uraditi sami, nego moramo nositi u hemijsku čistionu. Nakon što prostor koji smo očistili kritički sagledamo, obično primjećujemo da iako je čist, nije „dovoljno“ čist i prozračan. Zaklinjemo se da ćemo od iduće sezone biti pametniji, pa ćemo više vremena provoditi van kuće, ili ćemo prestati pušiti, ili makar odabrati nekakvu alternativu cigaretama poput IQOS uređaja. „Trebala sam uzeti onu drugu krpu za prozore, a ovaj neugodan miris duhana nikako da izađe. IQOS bar ne sagorijeva duhan, pa nema dima, lakše će mi biti i disati, a i rjeđe ću prati zastore i krečiti,“ rezignirano zaključimo, dok ispijamo kafu na sada čistoj sofi.

Naučnici kažu da tajna sretnog života leži u mogućnosti prepoznavanja stvari koje su zaista važne, a ne fokusiranje na stvari koje nam fale. Ako su bijeli, čisti zidovi, svjež vazduh u prostorijama i čista odjeća tako važni, a jesu, onda promijenite navike, ili se bar odlučite za bolje alternative.

Biznis.ba