Loše vijesti

Kakao dostigao rekordnu cijenu, hoće li čokolada postati luksuz?

Autor: Biznis.ba
Kakao dostigao rekordnu cijenu, hoće li čokolada postati luksuz?
Foto: Ilustracija

Loši vremenski uslovi negativno utječu na prinose usjeva u zapadnoj Africi, gdje se proizvodi tri četvrtine svjetske proizvodnje.

Zato je kakao ove sedmice dostigao najvišu cijenu svih vremena. Terminske cijene kakaoa porasle su za više od 1.000 dolara ili gotovo 40% od početka godine da bi u četvrtak dostigle najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena od 5.874 dolara po metričkoj toni.

Vremenski fenomen El Nino uzrokuje suše u zapadnoj Africi, što šteti prinosima u Gani i Obali Slonovače, dva najveća proizvođača.

"Promjenljivi vremenski obrasci znače da su potencijalni prinosi kakaoa sada trajno smanjeni", rekao je Humza Husein, robni analitičar u TD Asset Management, za CNBC, prenosi Seebiz.

Izvršna direktorka Hersheyja Michel Bak rekla je u četvrtak da će rast zarade proizvođača čokolade ove godine biti nepromijenjen zbog historijski visokih cijena kakaoa.

Hershey je izvijestio o neto prihodu u četvrtom kvartalu od 349 miliona dolara, što je smanjenje od gotovo 12% u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

"Kada gledamo te rekordne cijene kakaa, svakako je to dinamično tržište i to je izazov, ali prije smo živjeli kroz volatilnost tržišta i fluktuacije u troškovima inputa", rekao je Bak za CNBC.

"Imamo dobru strategiju zaštite i imamo stvarno dobru vidljivost cijena na tim inputima u 2024", rekla je.