Pauza

Kako je pušenje od sinonima za rizik postalo sinonim za inovacije

Autor: Biznis.ba
Kako je pušenje od sinonima za rizik postalo sinonim za inovacije

Pušenje – sinonim za zadimljene prostorije, neugodan miris i zdravstvene rizike, prolazi kroz revoluciju zahvaljujući inovativnim tehnologijama i manje štetnim alternativama.

Uz porast svijesti o štetnosti cigareta, sve više pušača širom svijeta preispituju svoje navike i traže manje štetne opcije. S pojavom bezdimnih alternativa kao što su uređaji koji zagrijavaju duhan, pušači koji ne žele zauvijek ostaviti ostave duhan i nikotin imaju slobodu napraviti bolji izbor i poduzeti korake ka manje štetnom načinu života.

Nikotin se iz duhana oslobađa na mnogo nižim temperaturama od tačke sagorijevanja, te sagorijevanje uopštenije potrebno da bi se do ove supstance došlo. Zbog toga proizvodi koji zagrijavaju duhan oslobađaju nikotin, kao i cigarete. No za razliku od cigareta, ne sagorijevaju duhan, već ga zagrijavaju na nižoj temperaturi, bez stvaranja duhanskog dima. Nude poznat osjećaj i okus, ali bez katrana i drugih štetnih tvari koji se nalaze u duhanskom dimu.

Predvodnik kategorije bezdimnih alternativa koji je dostupan i na tržištu BiH je IQOS.

Pored toga što je dokazano manje štetna alternativa i za pušače, nije zanemariv ni higijenski benefit korištenja ove bezdimne tehnologije. Nećete više osjećati neugodan miris dima u kosi, odjeći, na koži i rukama, a neće vas više peći oči od dima u zatvorenom prostoru. Zbog eliminacije duhanskog dima, ovaj uređaj ne dovodi ni do pasivnog pušenja te predstavlja bolju alternativu i za ljude koji se nalaze u blizini pušača. Zbog ovoga ljudi često kažu da ovaj uređaj miri pušače i nepušače.

Iako ga mnogi poistovjećuju s elektronskom cigaretom, IQOS spada u drugu kategoriju boljih alternativa pušenju cigareta – uređaje koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju pravi duhan, dok su elektronske cigarete koje zagrijavaju e-tekućinu kategorija za sebe.

*Važno je naglasiti da iako je bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, IQOS nije bez rizika za Vas i ljude u Vašoj okolini jer oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.

Biznis.ba