kompleksnost i zahtjevnost

Koje su vrste investiranja u startup?

Autor: Biznis.ba
Koje su vrste investiranja u startup?
Foto: Unsplash

Proces u vezi sa finansiranjem startupa može biti kompleksan i zahtijeva temeljno razmatranje različitih pristupa i struktura investicija.

 Svaki od pristupa donosi sa sobom jedinstvene prednosti i izazove, prilagođene potrebama kako investitora tako i startupa.

Equity finansiranje

Equity finansiranje startupa je ključni način prikupljanja kapitala za startupove, gdje investitori direktno kupuju dio vlasništva (udjele/akcije) u kompaniji u zamjenu za ulaganje novca. Ova vrsta finansiranja omogućava startupu da dobije potrebna sredstva za rast, razvoj proizvoda ili širenje na nova tržišta. Investitori, zauzvrat, dobijaju pravo na dio profita kompanije, proporcionalno njihovom udjelu, kao i pravo glasa u važnim pitanjima kompanije na skupštini društva.

Proces equity finansiranja obično uključuje procjenu vrijednosti kompanije pre ulaska investitora, što može biti izazov u ranoj fazi kada su finansijski podaci ograničeni i kada vrijednost startupa još uvijek nije doživjela svoj maksimum. Nakon određivanja vrijednosti, investitori kupuju udjele/akcije po toj cijeni, čime postaju vlasnici dijela kompanije. Ovo može uključivati različite klauzule i prava, kao što su pravo na dividende ili učešće u kapitalnim dobicima.

Jedna od ključnih prednosti equity finansiranja je što startapovi mogu iskoristiti kapital, znanje i mreže kontakata investitora koji mogu doprinijeti daljem razvoju kompanije. Sa druge strane, investitori imaju mogućnost da profitiraju od uspJešnosti kompanije kroz rast vrijednosti akcija ili isplate dividendi. Ovakav model finansiranja često privlači startapove koji traže dugoročno partnerstvo sa investitorima i spremni su podijeliti kontrolu nad kompanijom u zamjenu za finansijsku podršku i stratešku podršku u rastu.

Konvertibilni kredit (Convertible Notes)

Konvertibilni kredit je oblik finansiranja koji kombinuje karakteristike kredita i kapitalne investicije. U početku se tretira kao dug, ali se može konvertovati u vlasnički udio u startupu po određenim uslovima, obično tokom sljedećeg kruga finansiranja. Ovaj način finansiranja brže se zaključuje i ima niže troškove, što pruža fleksibilnost kako investitorima tako i startupovima.

Međutim, mogu se pojaviti komplikacije prilikom konverzije, a postoji i rizik od razvodnjavanja udjela postojećih članova društva. Ključni elementi kod konvertibilnog kredita su vrijednost kapitala, odnosno najviša cijena po kojoj se investicija može konvertovati u udjele/akcije kompanije tokom sljedeće runde finansiranja, kao i popust, odnosno procetan popusta koji investitor dobija prilikom konverzije svog zajma u udjele/akcije u odnosu na cijenu po kojoj su udjeli/akcije buduće rune izdate.

SAFE (Simple Agreement for Future Equity)

SAFE je inovativan ugovor koji se često koristi u startup ekosistemu kao alternativa tradicionalnim načinima finansiranja poput zamjenjivih obveznica ili direktnih investicija u udjele/akcije. On omogućava startupovima da privuku kapital od investitora u ranoj fazi razvoja, ne određujući trenutnu vrednost kompanije, prenosi Ekapija. Umjesto toga, investitori dobijaju pravo da svoje ulaganje konvertuju u udjele/akcije kompanije u budućnosti, kada dođe do sljedeće runde finansiranja ili nekog drugog događaja poput prodaje kompanije.

Ključna prednost SAFE-a je u njegovoj jednostavnosti i fleksibilnosti. Za razliku od ostalih načina finansiranja koji imaju kompleksne uslove i zahtjevaju određivanje vrijednosti kompanije u trenutku investiranja, SAFE se fokusira na buduću konverziju, što olakšava i ubrzava proces investiranja. To znači da startau ne mora odmah procjenjivati svoju vrijednost ili obavljati kompleksne pravne procedure koje su uobičajene kod tradicionalnih finansijskih instrumenata.

SAFE može takođe sadržati različite klauzule koje štite interese i investitora i startapa. Na primjer, može se uključiti odredba o automatskoj konverziji SAFE-a u akcije po određenim uslovima, ili pravo investitora da povuče svoja sredstva ako se određeni događaji ne ostvare u predviđenom roku. SAFEs nisu u potpunosti regulisani od strane pravnog sistema, pa se često koriste u kombinaciji sa equity rješenjem kako bi se postigao željeni efekat. Ipak, pravna nesigurnost u nekim jurisdikcijama može predstavljati problem, kao i mogući izazovi prilikom budućih krugova finansiranja.

Ugovor o kreditu

Ugovor o kreditu je tradicionalni način finansiranja gdje investitor daje novac startupu s očekivanjem da će biti vraćen s kamatama. Ovo je direktan pristup koji može biti manje riskantan za investitora, jer ima jasno definisane uslove povraćaja.

Međutim, za startup može biti izazov jer stvara obavezu vraćanja novca bez obzira na uspjeh projekta. Prednost ovog pristupa je u tome što su uslovi i rokovi povraćaja jasni, a rizik za investitora manji. S druge strane, startup preuzima obavezu vraćanja duga, što može ograničiti novčane tokove i resurse kompanije.

Situacija postaje dodatno kompleksna kada su investitor i startup iz različitih država. U takvim slučajevima se zahteva uključivanje Centralne banke kao regulatornog organa koji mora odobriti unos novčanih sredstava iz inostranstva i redovno biti obaviješten o svim promjenama u vezi sa tokom kredita i vraćanjem sredstava. Obavještavanje Centralne banke, kao i svaka promjena se vrše preko poslovne banke zajmoprimca, odnosno startupa, što izaziva dodatne administrativne troškove. Zbog toga se u slučajevima kada je iznos investicije značajan i kada je to ekonomski opravdano, preporučuje razmotriti opciju kredita kako bi se pokrili svi dodatni troškovi koje kredit sa sobom nosi.

Kredit u kriptovaluti: Budućnost finansiranja startupova?

U svijetu gdje tehnologija brzo menja načine na koje poslujemo i investiramo, zajam u kriptovaluti postaje sve relevantnija tema. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti, uključujući brže transakcije, niže troškove transfera i veću transparentnost zahvaljujući blokchain tehnologiji. Mane ovog načina finansiranja se može ogledati u pravnim prazninama, budući da ova oblasti nije još uvek u potpunosti regulisana.