infografika

Koje zemlje čuvaju najviše bogatstva u inostranstvu?

Autor: Biznis.ba
Koje zemlje čuvaju najviše bogatstva u inostranstvu?
Foto: Ilustracija

Pojedinci i korporacije šalju novac u inostranstvo iz različitih razloga, uključujući potregu za boljim investicionim prilikama, smanjenje poreskih opterećenja i zaštitu bogatstva u jurisdikcijama sa niskim ili nikakvim porezima.

Ova grafika prikazuje 10 zemalja koje su posjedovale najviše offshore finansijskog bogatstva u 2022. godini, prema podacima iz Atlasa offshore world-a.

Kineske kompanije i pojedinci drže preko 2 biliona dolara u inostranstvu, što skoro odgovara BDP-u Meksika. Hong Kong je jedna od glavnih destinacija za kineske korporacije i pojedince koji obavljaju offshore operacije.

S druge strane, Kajmanska ostrva, Švicarska i Singapur su uobičajene destinacije za američke offshore operacije. Amerikanci drže skoro 1,6 biliona dolara u inostranstvu, prenosi Bankar me.

Zajedno, pojedinci i kompanije iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke drže 2,1 bilion dolara u inostranstvu.

Šta je poreski raj?

Poresko utočište nudi stranim kompanijama i pojedincima minimalnu ili nikakvu poresku obavezu. Takođe imaju politički i ekonomski stabilna okruženja. Entiteti mogu legalno koristiti poreska utočišta kako bi sakrili novac zarađen u inostranstvu, izbjegavajući više poreze u SAD-u i drugim zemljama.