volio je trošiti

Koliko je Elvis Presley zaradio tokom svog života, a koliko je ostavio nakon smrti?

Autor: Biznis.ba
Koliko je Elvis Presley zaradio tokom svog života, a koliko je ostavio nakon smrti?
Foto: Arhiv

Prema CelebrityNetWorth, (ponekad spornoj) web stranici koja procjenjuje bogatstvo i finansije slavnih ličnosti, legendarni pjevač Elvis Presley je imao neto vrijednost od 5 miliona dolara kada je umro 16. augusta 1977. godine.

Korigovano za inflaciju, tih 5 miliona dolara danas iznosi oko 24 miliona dolara. To nije za potcjenjivanje, ali nije ni premnogo, s obzirom na Elvisovu fenomenalnu prodaju, njegove filmske ugovore i neprocjenjivu slavu “Kralja rockenrolla”.

Prema Forbesu, Elvis je tokom svog života zaradio “od 100 miliona do milijardu dolara”, ali kada je umro, ostavio je “imovinu siromašnu gotovinom, sa samo oko 5 miliona dolara i mnogo dugova”.

Pjevačeva velikodušnost, kupovina automobila i drugih “igračaka”, razvod, podrška porodice, prijatelja i raznih pristalica, kao i ugovor sa njegovim menadžerom, “pukovnikom” Tomom Parkerom, doprinijeli su nedostatku sredstava na kraju života. U priči iz 1989, pjevačeva bivša supruga, Prisila Presley, rekla je za Los Angeles Times da je “jedina stvar koju je Elvis ikada radio s novcem bilo da ga potroši”, prenosi Investitor me.

Nije da Elvisu ide na ruku, ali Prisila i drugi menadžeri njegove imovine sigurno su utjecali na pjevačevu zaostavštinu u godinama nakon njegove smrti. Godine 2023, Elvis je bio odmah iza prvoplasiranog Michaela Jacksona na Forbsovoj godišnjoj listi “najviše plaćenih mrtvih slavnih ličnosti na svijetu”. Prema Forbesu, Elvis je prošle godine zaradio 100 miliona dolara.

Ustvari, Elvis nikada nije bio izvan prvih 10 ove liste, otkako je Forbes pokrenuo 2001. godine; od 2001. do 2005. bio je na prvom mjestu, a posljednjih godina bio je drugi iza Michaela Jacksona koji je umro 2009.