Pauza

Leteći automobili nam stižu već 2023. godine

Autor: Biznis.ba
Leteći automobili nam stižu već 2023. godine
Prva tržišta bit će Dallas-Fot worth i Los Angeles. Nexus više izgleda kao automobil nego avion. Koristi šest ventilatora za pomoć pri uzlijetanju i slijetanju koje pokreće hibridni električni pogonski sistem. U vozilo mogu stati četiri putnika i pilot, a na ekranu mogu pratiti svoju putanju.

"Ova tehnologija je intigrantan i čini se da će konačno stići za vrijeme naših života", kazao je Karl Brauer, direktor Cox Automotivea.

Budući putnici letećih automobila na VT simulatorima mogli su vidjeti kako će izgledati vožnja, kao i koncept hibrida sportskog automobila i helikoptera.

ElectraFly je također prikazala svoj koncept letećeg automobila koji podsjeća na leteći motocikl s krilima. Na njemu se može voziti samo jedna osoba i idealan je za vojnike koji su prvi na linijama. Druge verzije su leteći taksi kao i manje verzija koje su namijenjen za dostavu paketa.

Iako sve izgleda kao fikcija, novi prototipu na CES-u pokazuju da je to sve bliže nego što nam se čini. S druge strane, leteći automobili imaju još mnogo prepreka kada su u pitanju zakoni o putevima.

Budućnost, ipak, izgleda obećavajuća. Uber je predstavio ekonomični koncept gdje bi vožnja između San Francisca i San Josea, koja obično traje dva sata, bila skraćena na 15 minuta. Ova usluga koštala bi 111 dolara. Dugoročno cijena bi pala na čak 20 dolara, kazali su iz Ubera.

Biznis.ba