Pauza

Loša godina za broćanske vinare

Autor: Biznis.ba
Loša godina za broćanske vinare
Foto: FENA

U organizaciji župe sv. Blaža – Gradnići i pod pokroviteljstvom Općine Čitluk proteklog vikenda održano je ocjenjivanje i kušanje mladih vina.

Enolozi Tihomir Prusina, Marina Tomić i Josip Martinović ocjenjivali su 62 vina, 36 bijelih i 26 crnih, a kao i ranijih godina na ocjenjivanje su pristigla vina iz cijele župe Gradnići, kao i iz ostalih broćanskih župa, te vino iz Stoca, saopćili su organizatori.

- Prva su na kušanju bila bijela vina i moram reći da nismo zadovoljni, čast izuzecima. S druge strane ugodno nas je iznenadila kvaliteta crnih vina ove godine, kazao je Tihomir Prusina.

Dodao je kako je, generalno, prošla godina bila loša za vinare.

- Prošlogodišnja berba je bila uglavnom loša, jako loša u većini vinograda na području Brotnja i šire, no nadam se da ćemo naredne godine sve to popraviti, uz Božju pomoć. Trebate na vrijeme orezati lozu i izvršiti dva zimska prskanja zbog bolesti koja je bila protekle godine, dodao je Prusina.

Stručni žiri složio se kao su na ovogodišnjem kušanju nešto kvalitetnija bila crna vina te su u ovoj kategoriji 22 vina osvojila zlatnu plaketu, dok je u kategoriji bijelih vina 15 uzoraka osvojilo dovoljan broj bodova za zlatnu plaketu.

U samom vrhu vina su bila jako izjednačeno, što je zahtijevala dodatna kušanja, ali žiri se na kraju složio oko ovogodišnjih pobjednika.

Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina osvojio je Jozo Sušac, drugo mjesto Marijan Dugandžić, a treće Berislav Paponja.

U kategoriji crnih vina najboljim je ocijenjeno vino Damira Pehara, drugo mjesto osvojio je Marko Kvesić, dok je trećeplasirano bilo vino Ivana Pehara Iće.

Plakete vlasnicima tri najbolje ocijenjena vina u obje kategorije kao i zlatne plakete uručio je fra Nikola Rosanćić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, koji je također uručio prigodne zahvalnice i blagoslovio sve nazočne i mlado vino.