brian niccol

Novi izvršni direktor Starbucksa na udaru kritika zbog planova da na posao putuje avionom

Autor: Biznis.ba
Novi izvršni direktor Starbucksa na udaru kritika zbog planova da na posao putuje avionom
Foto: X.cpm

Novi direktor Starbucksa Brian Niccol dobio je brojne kritike na društvenim mrežama nakon što je objavljeno da će na posao putovati avionom, s obzirom na to da živi 1600 kilometara od sjedišta kompanije.

Korisnici društvenih medija dovode u pitanje odluku da se Niccolu odobri ovaj način putovanja na posao, dok Starbucks stavlja veliki fokus na svoju ekološku svijest.

Inače, Niccol živi u Newport Beachu, u Californiji dok je sjedište Starbucksa u Sijetlu, oko 1.600 kilometara od kuće novog izvršnog direktora.

Prema javno dostupnim informacijama, Starbucks je Niccolu odobrio korištenje aviona u vlasništvu firme kojim je prema potrebi mogao putovati od svoje rezidencije u Californiji do sjedišta kompanije. Kritičari ističu da Nikola zbog novog posla nijesu tražili da promijeni mjesto stanovanja.

No, Niccol će od Starbucksa dobiti i manju kancelariju u Californiji, kako ne bi morao uvijek putovati 1.600 kilometara da bi obavio posao, prenosi Investitor me.

Osim toga, kritičari su kao problematičnu istakli i njegovu platu. Niccol bi zaradio 1,6 miliona dolara kao CEO, s potencijalnim bonusima od 7,2 miliona dolara u gotovini i do 23 miliona dolara u dionicama Starbucksa.

Mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da su ove brojke pretjerane, posebno u vrijeme kada se mnogi građani SAD-a bore s inflacijom i višim cijenama.

Prije nego što je preuzeo mjesto izvršnog direktora Starbucksa, Nicol je bio na istoj poziciji u Chipotleu, koji se takođe bavi hranom i pićem.