Pauza

Novi "Osvetnici" srušili rekord: 1,2 milijardi dolara u prvom vikendu

Autor: Biznis.ba
Novi "Osvetnici" srušili rekord: 1,2 milijardi dolara u prvom vikendu
Najnoviji nastavak Marvel sage Osvetnici: Završnica, ušao je u historiju zaradivši 1,2 milijarde dolara u prvom vikendu prikazivanja u američkim i svjetskim kinima, prenose agencije.

"Blockbuster" produkcijske kuće Disney postao je najnoviji filmski uradak koji je premašio barijeru od jedne milijarde dolara, a to je postigao u samo pet dana.

Završnica je 22. nastavak Marvelove sage o superherojima.

Otvaranje Završnice srušilo je rekord prethodnog nastavka Osvetnici: Rat Beskonačnosti, koji je na otvaranju zaradio 640 miliona dolara.

Samo u Sjedinjenim Državama, Završnica je zaradila 350 miliona dolara. Iznenađenje je došlo iz Kine, gdje su zaradili rekordnih 330,5 miliona dolara.

Saga o Osvetnicima počela je prvom filmskom ekranizacijom čeličnog čovjeka 2008. godine, takozvanog Iron Mana, kojeg je do posljednjeg nastavka glumio Robert Downey Jr.

Od ostalih glumaca kroz sagu su se istaknuli Chris Evans (Kapetan Amerika), Scarlett Johansson (Crna Udovica), Don Cheadle (War Machine), Chris Hemsworth (Thor), Jeremy Renner (Oko Sokolovo) i Mark Ruffalo (Nevjerovatni Hulk).

Biznis.ba / Hina