Pauza

Patek Philippe prodan za 31 milion dolara postao najskuplji ručni sat na svijetu

Autor: Biznis.ba
Patek Philippe prodan za 31 milion dolara postao najskuplji ručni sat na svijetu

Jedinstveni ručni sat Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 prodan je danas za 31 milion dolara na humanitarnoj aukciji kompanije Only Watch koja se održava u Ženevi, a na kojoj vrhunski brendovi satova izlažu svoja posebna izdanja.

Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 kreiran je posebno za Only Watch i jedini je ​​od nehrđajućeg čelika, piše Forbes.

Prethodni rekord za najskuplji ručni sat na svijetu držao je Paul Newman Rolex Dayton, koji je na aukciji Phillips prodan za 17,7 miliona dolara 2017. godine.

Kada su u pitanju generalno najskuplji satovi na svijetu, džepni sat Patek Philippe Henry Graves Jr. Supercomplication iz 1920. godine je prodan za 24 miliona dolara na aukciji Sotheby's 2014.

Aukcija Only Watch održava se svake godine i 100 posto prihoda od prodaje namijnjeno je istraživanju mišićne distrofije, genetskog poremećaja koji pogađa djecu. Do danas je na ovom događaju prikupljeno više od 40 miliona dolara.

Foto: Forbes Foto: Forbes

Glavni idejni tvorac ove prodaje je Luc Pettavino, a prva aukcija održana je kada je saznao da njegov sin Paul pati od ovog opasnog stanja. Paul je kasnije preminuo 2016. godine, prenosi Klix.

Biznis.ba