Pauza

Putovanja automobilom uskoro bi mogli zamijeniti povoljni letovi avionom

Autor: Biznis.ba
Putovanja automobilom uskoro bi mogli zamijeniti povoljni letovi avionom
Najveći izazov je, kaže Davis, natjerati ljude da povjeruju njegovim planovima.

"Ukoliko razmišljaju o luksuznom avionskom putovanju, putnici ne bi trebali misliti o nama. U našim avionima nema kauča", kroz smijeh je rekao Davis uglednom listu Forbes, prenosi Klix.

Davis je posljednje tri godine proveo u razvijanju BlackBirda, startupa koji povezuje putnike s privatnim aviokompanijama i pilotima. Putnici se mogu priključiti postojećem planu leta i zakupiti slobodna mjesta. Također, putnici su u mogućnosti i unajmiti avion za putovanje od područja zaljeva San Francisca do jezera Tahoe, a zatim odabrati pilota s prethodno odobrene liste obučenih pilota za komercijalne letove.

No, važno je napomenuti kako Rudd Davis ne vjeruje sam u ovu viziju. U utorak iz BlackBirda su saopćili da je prikupljeno deset miliona dolara za ulaganje u ovaj projekt.

Ipak, ostaje pitanje da li je BlackBird sposoban da dovoljno zainteresira ljude za privatna putovanja avionom kako bi se snizile cijene letova.

Cijene za letove od Oaklanda do Las Vegasa kretale su se od 99 dolara za unaprijed ugovorene letove, dok je cijena oko 1.100 dolara za one putnike koji bi željeli sami da zakupe let. Osim toga, putnici mogu zahtijevati i automobil kada stignu na svoje odredište, što također može biti privlačno imućnim zakupcima.

"Stvarno, ono na čemu radimo jeste održavanje niskih cijena kako bi ljudi dobili priliku da isprobaju ovaj proizvod i kako bismo mi mogli održati korak sa sve većom potražnjom. Sredstva od deset miliona dolara sigurno će biti od pomoći", rekao je Davis.

Biznis.ba