Forbes

Ronaldo predvodi listu najplaćenijih fudbalera, u jednoj godini zaradi više od mnogih klubova

Autor: Biznis.ba
Ronaldo predvodi listu najplaćenijih fudbalera, u jednoj godini zaradi više od mnogih klubova
Cristiano Ronaldo

Magazin Forbes objavio je ovih dana najnoviji popis najbolje plaćenih fudbalera, uzimajući pritom u obzir njihovu zaradu u klubovima, ali i od aktivnosti izvan fudbala, odnosno prihode od sponzora i društvenih mreža.

Najviše i dalje zarađuje Cristiano Ronaldo, 39-godišnji Portugalac koji nastupa za saudijski Al Nassr. Od fudbala u 2024. godini ima prihod od 220 miliona dolara, dok izvan terena namakne dodatnih 65 miliona dolara. Ukupno je Ronaldo vodeći s 285 miliona dolara godišnje zarade, pišu Sportske novosti.

Najpopularniji sportista na svijetu ima preko 900 miliona pratilaca na Facebooku, Instagramu i X-u, a nedavno je pokrenuo i vlastiti YouTube kanal. Osim toga, ima i brojne sponzorske ugovore, a u njegovom vlasništvu su i hoteli, mirisi, linija donjeg rublja...

Drugi je na Forbesovom popisu Lionel Messi (37), koji nastupa za Inter Miami u američkom MLS-u. Argentinac ima godišnji prihod od 135 miliona dolara, od toga od fudbala dobije 60 miliona, a od izvanterenskih aktivnosti 75 miliona. Na Instagramu ga prati pola milijarde ljudi...

Iako već godinu dana zbog povrede nije zaigrao fudbal, treći najplaćeniji fudbaler današnjice je Brazilac Neymar (32) sa 110 miliona dolara prihoda. Član je saudijskog Al Hilala s kojim ima ugovor na 80 miliona dolara godišnje, dok mu ostali prihodi donose 30 miliona dolara. Na Instagramu ima 225 miliona pratilaca.

I Karim Benzema (35) igra u Saudijskoj Arabiji, član je Al Ittihada gdje mu je godišnja plaća 100 miliona dolara, a izvan terena zarađuje dodatnih četiri miliona.

Kylian Mbappé (25) je jedini na ovom popisu koji je ljetos promijenio klub, iz Paris Saint-Germaina je bez odštete prešao u Real Madrid. Od fudbala prihoduje 70 miliona dolara, a iz ostalih prihoda 20 dolazi mu 20 miliona. Od PSG-a i dalje potražuje 60 miliona dolara neisplaćenih plaća, a spor će se rješavati na sudu.

Erling Haaland (24) neumorno zabija golove za Manchester City koji to honorira s 46 miliona dolara godišnje, a Norvežanin izvan terena zarađuje dodatnih 14 miliona dolara.

Brazilac Vinicius Junior (24) od fudbala u Real Madridu zarađuje 40 miliona dolara godišnje, dok mu iz ostalih izvora stiže dodatnih 15 miliona dolara. Jedino je novo ime u Top 10 najplaćenijih ove godine.

Na osmom mjestu je napadač Liverpoola Mohamed Salah (32) koji na Anfieldu ima ugovor od 35 miliona dolara godišnje, a dodatne aktivnosti donose mu još 18 miliona.

Iza Salaha slijedi njegov bivši saigrač iz Liverpoola Sadio Mane (32) koji u saudijskom Al Nassru zarađuje 48 miliona dolara godišnje, dok mu izvan terena ‘kapne‘ još četiri miliona. Od svojih prihoda izdvaja novac pomažući siromašnim ljudima u svojoj domovini Senegalu.

Deseti najplaćeniji fudbaler u 2024. je Kevin De Bruyne, 33-godišnji belgijski veznjak pod ugovorom s Manchester Cityjem. Na Etihadu godišnje prihoduje 35 miliona dolara, a dodatne marketinške aktivnosti osiguravaju mu još četiri miliona dolara...