Pauza

Saznajte kako da se motivirate na poslu i pripremite za novu radnu sedmicu

Autor: Biznis.ba
Saznajte kako da se motivirate na poslu i pripremite za novu radnu sedmicu

Motivacija je način života. Da biste spriječili monotono raspoloženje i osjećaj lijenosti vrlo je važno poduzeti aktivnosti koje vas motiviraju, inače možete trošiti puno energije i vremena bez ikakvih produktivnih rezultata.

Motivacija povećava napore koje ćete uložiti u svoj posao. Uz povećanje napora i vaša produktivnost će se također povećati.

Nemojte dozvoliti da se osjećate kao da ste zapeli u rutini. Stručnjaci poručuju da se bilo kome može desiti da nakon nekoliko godina posla izgubi motivaciju koja dolazi iz unutarnjih želja. Navode nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ponovo na posao išli s iskrom u očima.

Zadajte sebi veliki cilj

Za početak sebi postavite veliki cilj kao dugogodišnji plan koji biste htjeli ostvariti, a onda malim koracima krećite u ostvarivanje zadanog.

Počnite malim koracima

Nakon što ste sebi postavili veliki cilj, u njegovo ostvarivanje krenite malim koracima, odnosno raščlanite zadatke na manje dijelove kako biste ih što uspješnije obavili.

Prvo uradite posao koji vam je najteži

Nema smisla da ostavljate zadatke koje najmanje volite za kraj, jer ćete samo biti nervozni. Umjesto toga, najteži posao obavite prvi, a zatim uživajte u onom što vam je draže.

Naučite nove tehnike i vještine

Kada je bio posljednji put kada ste naučili nešto novo? Ako je to bilo na početku vaše karijere, nije čudno da nemate motivaciju za obavljanje posla. Trebali biste upisati neki tečaj nakon kojeg možete napredovati u poslu.

Pronađite mentora

U svakom poslu ima neko ko je bolji od vas, pronađite inspiraciju pomoću te osobe i pitajte je za savjet.

Vježbajte zahvalnost

Istraživanja pokazuju da se pozitivnim pristupom prema poslu smanjuje nivo stresa, okruženje na poslu postaje ugodnije, a vaša želja za ostvarivanjem ciljeva se povećava.

Napravite dijagram stvari koje volite

Pomoću dijagrama stvari koje volite uvidjeti ćete koliko se one poklapaju s vašim trenutnim poslom.

Nagradite se za ostvarene ciljeve

Da biste bolje funkcionirali na bilo kojem poslu, neka vam u naviku pređe proslava ili barem priznavanje vašeg uspjeha na dnevnoj bazi. Ovo je bitan korak koji ne biste trebali preskakati.

Tražite povratnu informaciju

Povratna informacija je veoma važna za svakog radnika, bez obzira na poziciju. Insistirajte da vam vaši nadređeni s vremena na vrijeme daju povratnu informaciju o vašem radu kako biste znali šta trebate popraviti, a šta dobro radite.

Uzmite pauzu

Ako ste prošli kroz sve korake i još uvijek se osjećate nemotivirano, možda je vrijeme da uzmete kratku pauzu od posla, jer ste preumorni, ili da razmislite o promjeni posla.

Biznis.ba / Klix.ba