Pauza

Slika Vincenta Van Gogha prodana za 8,27 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Slika Vincenta Van Gogha prodana za 8,27 miliona dolara

Slika Vincenta Van Gogha "Fishing Net Menders in the Dunes" koja prikazuje žene koje rade na zemlji pod oblačnim nebom, prodana je na aukciji u Parizu za 8,27 miliona dolara.

Slika je inspirisana poljima okolo Haga. Van Gogh je imao 29 godina kada je naslikao i kada je još tražio svoj stil. Ovo je prva njegova fotografija koja se pojavila na aukciji u Francuskoj nakon 20 godina.

Očekivalo se da će biti prodana u rasponu od tri do pet miliona eura. Kupio je aukcionar iz Sjeverne Amerike.

Rekordna cijena postignuta je u novembru prošle godine kada je njegova slika "Salvator Mundi" iz 15. stoljeća prodana za 450,3 miliona dolara. Ovih dana će biti izložena u muzeju Louvreu Abu Dhabiju.

Vincent Van Gogh je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopće. Njegova najpoznatija djela su "Zvjezdana noć", "Portret dr. Gacheta" i "Suncokreti". Do svoje smrti 1890. godine naslikao je stotine djela od kojih samo dva morska pejzaža koja su nastala dok je živio u Holandiji. Jedan od njih je "Pogled na more u Scheveningenu" koji prikazuje i čestice pijeska koje je vjetar nanio dok je Van Gogh slikao to djelo.

Biznis.ba / Klix.ba