Pauza

Svjetske građevine koje privlače pažnju zbog zanimljive arhitekture

Autor: Biznis.ba
U različitim dijelovima svijeta postoje zgrade sa zanimljivom arhitekturom, koje su nerijetko i simboli grada i zemlje u kojoj se nalaze.

Jedna od njih je Oculus, koji se nalazi na ulazu u Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku. Radi se o željezničkoj i metro stanici koja važi za najskuplju željezničku stanicu u svijetu.

Kao jedna od najpoznatijih zgrada u New Yorku i svijetu je i zgrada Flatiron. Projektovao ju je arhitekta Daniel Burnham, a zgrada je završena 1902. godine. Poznata je po svom trouglastom obliku, a nalazi se na raskrsnici 5. avenije i Brodveja.

I zgrada firme za visoku tehnologiju i industriju Suiwa u kineskom Fujianu privlači veliku pažnju posjetitelja u ovom dijelu svijeta. Ima 22 sprata, a sagrađena je u obliku spirale.

U gradu Chongqingu na sjeveroistoku Kine napravljene su vozne šine koje prolaze direktno kroz blok zgrada od 19 spratova. Jedinstveno arhitektonsko rješenje napravljeno je sa željezničkom prugom, čiji jedan dio prolazi kroz blok zgrada, u intervalu od šestog do osmog sprata. Stanovnici ovih zgrada u voz ulaze na Liziba stanici koja se nalazi unutar zgrade.

Još jedna zgrada sa zanimljivom arhitekturom je i Atomium, jedan od simbola Brisela. Atomium je skulptura izgrađena u čast Svjetske izložbe 1958. Ta 110 metara visoka čelično-aluminijska konstrukcija postala je senzacijom izložbe. Kada je Svjetska izložba 1958. zatvorila svoja vrata, devet srebrnih kugli Atomiuma postale su znamenitost Brisela.

I Zhuhai Opera House važi za jedan od simbla Guangzhoua u kineskoj provinciji Guangdong. Izgrađena na površini od 50.000 kvadratnih metara, ima koncertnu dvoranu koja može da primi 1.550 osoba.

Gaudijeva Casa Mila (La Pedrera) je stambena zgrada u Barceloni, jedno od ključnih djela Antonija Gaudija. Građena je od 1905. do 1910. godine. Dobila je naziv La Pedrera, što znači "kamenolom", zbog nepravilne kamene fasade koja izgleda kao prirodna kamena litica. Specifična je po tome što liči na kamenu planinu napravljenu ljudskom rukom s brojnim nepravilnim prozorima koji izgledaju kao otvori špilja i balkonima sa unikatnom ogradom od kovanog željeza.

Još jedna od zanimljivih građevina je i Hundertwasser House u Beču. Izgradio ju je Joseph Krawina između 1983. i 1986. godine. Vanjski dio je u različitim bojama i ima 52 stana.

Još jedna građevina koja privlači veliku pažnju svojom arhitekturom je i ulazna luka (Gateway Arch), podignuta uz rijeku Mississippi. Luk je dovršen 1965. godine, kao dio spomenika američke ekspanzije na Zapad. Spomenik simbolizira američko širenje na Zapad između 1803. i 1890. godine. Na vrh luka, visokog 192 metra, penje se malim tramvajem.

Biznis.ba / AA