Pauza

Svjetske kompanije tvrde: Wellness program na radnom mjestu poboljšava motivaciju

Autor: Biznis.ba
Svjetske kompanije tvrde: Wellness program na radnom mjestu poboljšava motivaciju

Uzimajući u obzir sve značajniji uticaj radnog okruženja na zadržavanje uposlenika kao i količinu vremena provedenog na radnom mjestu, mnoge svjetske kompanije se odlučuju za uvođenje wellness programa.

Osim uštede i povećanja produktivnosti, poslodavci su shvatili vrijednost zdravog poslovnog okruženja u cilju privlačenja zaposlenika i održavanja morala na radnom mjestu.

Kako tržište rada napreduje, jedna od karakteristika poželjnog poslodavca postaje kvaliteta njihovog wellness programa na radnom mjestu u zapošljavanju i zadržavanju talenata. Bilo da su velike ili male, sve kompanije mogu imati koristi od wellness programa na radnom mjestu. Donosimo neke od primjera koje su se pokazale učinkovitim i koje primjenjunju najpoželjniji poslodavci u svijetu.

Fitness centri

Ovo bi je jedan od prvih programa u korist dobrobiti zaposlenika koje su kompanije u Americi uvele. Kompanija Chesapeake Energy smatra da je to potpuno opravdan trošak za regrutovanje i zadržavanje zdravih članova tima pa je tako investirala u izgradnju velike dvorane na prostoru od 72.000 m2. Ovaj centar članovima tima nudi bazen u olimpijskoj veličini, zid za penjanje i pristup osobnim trenerima. Kompanije često uposlenicima nude fitness centre u okviru radnog prostra želeći tako potaknutu njihove zdrave navike i dati im podršku da dostignu svoje ciljeve.

Programi za prestanak pušenja

Nije tajna da u prosjeku, uposlenici koji puše cigarete koštaju svoje poslodavce više, zbog učestalijih zdravstvenih problema u odnosu na nepušače. Neke kompanije tako u njihovom najboljem interesu, i etički i ekonomski, nude program odvikavanja od pušenja članovima svog tima. Union Pacific svojim uposlenicima nudi program prestanka pušenja koji se sastoji od promjene načina života, kao i farmakološke pomoći.

Alternativni načini prevoza

Poticanje alternativnih načina prevoza, poput rentanja bicikala ili podsticaja javnog prevoza, korisno je za razvoj zdravih navika kao i zaštitu okoliša. Facebook kampus u Palo Altu nudi mogućnost korištenja bicikla za članove tima koji se voze oko kampusa. Ovu vrstu programa posebno koriste kompanije koje cijene ekološku odgovornost.

Paramedicinske usluge

Google svojim članovima tima nudi paramedicinske usluge, poput masažne terapije na radnom mjestu. Google čak ima zaposlenog menadžera programa masaže, koji radi sa terapeutima u njihovim uredima u Sjedinjenim Državama. Masažni terapeuti prolaze i kroz proces intervjua u kompaniji, gdje demonstriraju svoje vještine. Ići korak ispred očekivanja uposlenika izvrstan je način za podsticanje motivacije i lojalnosti, te utiče na kompletnu atmosferu na radnom mjestu.

Časovi joge

Mobify nudi članovima svog tima časove joge dva puta sedmično koji se, ako to vremenske prilike dopuštaju, premeštaju na njihov krov odakle se proteže prelijep pogled na prirodu. Joga i meditacija izuzetno su efikasno sredstvo za ublažavanje stresa, a mogu se jednostavno organizirati u radnom prostoru tokom pauze.

Programi pomoći zaposlenima

Wellness ne znači samo brigu o tijelu, već i o umu. Akcentura uposlenicima pruža podršku za pitanja poput stresa, depresije i anksioznosti. Ova kompamnija svjesna je da da podrška zaposlenima ne bi trebala prestati nakon što napuste zgradu. Davanjem dodatnih inicijativa za podršku njihovim aktivnostima mogu prenijeti određeni nivo empatije i podrške svojim ljudima, povećavajući na taj način zadovoljstvo i povjerenje između poslodavca i zaposlenika.

Neke kompanije također uposlenicima na radnom mjestu nude bilbioteke, besplatne kafe, grickalice i nutricionističke savjete kao i prostor za druženje tokom pauze. Kao rezultat toga, kompanije svake godine primaju sve više aplikacija i privlače talente koji su im potrebni za rast i razvoj novih proizvoda.

Biznis.ba