Pauza

Uber mora platiti više od milion dolara slijepoj Amerikanki zbog diskriminacije

Autor: Biznis.ba
Uber mora platiti više od milion dolara slijepoj Amerikanki zbog diskriminacije

Taksi kompanija Uber će morati platiti 1,1 milion dolara slijepoj Lisi Irving jer su njeni vozači 14 puta odbili da je voze.

Ovako je 1. aprila odlučio sud ocijenivši da je riječ o diskriminaciji. Sud nije uvažio stav Ubera da nije odgovoran za ponašanje vozača s obzirom na njihov status.

Irving, koja je iz San Francisca, ima psa vodiča za slijepe osobe. Prije tri godine je tužila ovu kompaniju tvrdeći da su je vozači maltretirali i da je nisu željeli prevoziti jer je imala psa. Istakla je da je zbog toga ostajala napolju do kasno u noć i da je kasnila na posao. Navela je i da joj je zbog toga prijetila mogućnost otkaza.

Prema riječima Irving, vozači su je dva puta verbalno maltretirali, te da se diskriminacija od vozača nastavila nakon što se žalila Uberu.

Njena advokatica Catherine Cabalo je izjavila da je revolucija koju je Uber napravio u taksi prijevozu trebala još više olakšati kretanje ljudi. No, kako je kazala za portal Insider, rezultati rada vozača su veoma nezadovoljavajući, a u najgorem slučaju su diskriminirajući.

Napomenula je da se zakonom obavezuje da se mora omogućiti slijepim osobama da se bilo gdje kreću sa psom vodičem.

U Uberu su se žestoko usprotivili odluci suda.

"Ponosni smo što je naša tehnologija olakšala slijepim ljudima da pronađu prijevoznika. Od vozača koji imaju Uberovu aplikaciju se očekuje da uslužuju i one koji imaju pse kao pomagače, te da se ponašaju u skladu sa zakonima koji se odnose na osobe s invaliditetom. Redovno educiramo vozače o odgovornosti. Razmatramo svaku žalbu i poduzimamo odgovarajuće mjere", izjavio je glasnogovornik Ubera za list Guardian.

Sud je utvrdio da su uposlenici Ubera koji razmatraju navode o diskriminaciji obučeni da edukuju vozače koje su to zaista opravdane situacije za odbijanje vožnje. Istakli su da je prekršio zakon s obzirom na to da je odgovoran za nadzor nad vozačima i za propuste u onemogućavanju diskriminacije, prenosi Guardian.

Biznis.ba