Pauza

Uber pokrenuo uslugu prijevoza helikopterom

Autor: Biznis.ba
Uber pokrenuo uslugu prijevoza helikopterom
Uber je helikopterom počeo prevoziti putnike od Manhattana do aerodroma John F Kennedy po cijeni od 200 do 250 dolara za jednosmjerno putovanje.

Putnici se mogu ukrcati u helikopter kod svojih domova, a potom slijedi let do aerodroma koji traje osam minuta. Uber se nada da će svoju uslugu proširiti na cijelu zemlju.

Helikopterski prijevoz je dostpan Platinum i Diamond Uber članovima, a to su mušterije koje su potrošile više od 2.500 dolara na Uber Pool ili Uber Eats usluge, odnosno 833 dolara na Uber X uslugu.

Usluga prijevoza helikopterom je nazvana Uber Copter, a u letjelici ima dovoljno mjesta za pet putnika koji mogu sa sobom ponijeti ručni prtljag, torbu ili torbu za laptop.

Međutim, zabrinutost zbog ove usluge je izrazio njujorški gradonačelnil Bil de Blasio nakon fatalne helikopterske nesreće u gradu.

"Mislim da moramo zabraniti letove helikoptera iznad Manhattana", poručio je De Blasio.

Uber je ranije najavio planove za zračni transport koji putnici mogu dijeliti, a usluga je trebala biti dostupna od 2023. godine. Povezivala bi se predgrađa s graovima, kao i američki gradovi i gradovi u drugim zemljama. Kompanija sarađuje s partnerima na razvoju "letećih automobila" ili malih električnih letjelica s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem.

Biznis.ba