Pauza

Žene su produktivnije u toplijim kancelarijama

Autor: Biznis.ba
Žene su produktivnije u toplijim kancelarijama

Poslodavci bi mogli da poboljšaju efikasnost povećanjem temperature na radnim mjestima, pokazalo je istraživanje po kojem su žene efikasnije u toplijim kancelarijama.

S druge strane, kod muškaraca nije toliko izrazito pokazalo da visina temperature u kancelarijama utječe na njihovu produktivnost na poslu.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji utvrdili su da su žene bile uspješnije u verbalnim i matematičkim zadacima u toplijim kancelarijama. Kod muškaraca se obavljanje istih zadataka popravilo na nižim temperaturama, no kod njih je veza temperature u kancelarijama i učinak bila mnogo manje izražena nego kod žena.

Autori istraživanja naveli su da bi temperature u kancelarijama morale znatno da se povećaju iznad sadašnjih standarda kako bi se povećala produktivnost na radnim mjestima na kojima rade zaposlenici oba pola.

U istraživanju provedenom u Berlinu učestvovalo je više od 500 studenata.

U okviru istraživanja provedena su tri različita vremenski ograničenja testiranja u području matematike, verbalnih vještina i kognitivnih funkcija, a uspjeh na testu imao je kao rezultat i finansijsku nagradu.

Testovi su sprovedeni na različitim kancelarijskim temperaturama od 16,1 do 32,7 stepeni.

Naučnici su utvrdili da postoji veza između temperature u kancelarijama i uspjeha na matematičkim i verbalnim testovima, dok temperatura u kancelariji nije imala nikakve efekte na kognitivne funkcije, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Voditelj istraživanja profesor Tom Chang kazao je da je i u okviru raspona relativno normalnih temperatura uočena razlika u produktivnosti.

"Od ranije je poznato da žene vole toplije radne prostore od muškaraca. No, ono što smo otkrili je da se ne radi samo o tome osjećate li se ugodno ili ne, nego i da vaša produktivnost zavisi o tome", kazao je Chang.

Istraživanje je pokazalo da su žene najproduktivnije u kancelarijama u kojima je temperatura između 21 do 26 stepeni celzija, dok su muškarci produktivniji u kancelarijama u kojima je temperatura ispod 21 stepen.

Prema ovom istraživanju optimalna temperatura u kancelarijama bila bi oko 24 stepeni celzija.

Biznis.ba