Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je State department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak u Washingtonu pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne “istorijski dogovor” o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju Kosovo, posebno postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, kazao je američki državni sekretar Majk Pomepo, citira se u saopštenju predsjednika Kosova Hašima Tačija.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim i regionalnim pitanjima, o novom mandatu Kosovskih snaga bezbjednosti, te i o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

“Kosovo kao suverena država ima suvereno pravo i obavezu da poveća kapacitete bezbjednosti. Sada je vrijeme da sa korisnika pređemo na doprinosioca miru i stabilnosti u regionu i šire”, citira se Tači u saopštenju predsjedništva.

Tači se zahvalio Pompeu na pruženoj podršci Kosovu od strane Trampove administracije. Dodao je da SAD podržavaju Kosovo u postizanju konačnog, sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, i da je podrška SAD-a u tome, i u stvaranju konsenzusa na Kosovu i van njega, ključna.

“Zajedno smo se složili da ukoliko ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u jedan rizični ciklus ne samo kao Kosovo, već i kao region”, kazao je on.

Biznis.ba / RSE