Stručnjaci savjetuju

Budite oprezni kad koristite javne WI-FI mreže

Autor: Biznis.ba
Budite oprezni kad koristite javne WI-FI mreže
Foto: Ilustracija

U susret Ljetnim olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama, stručnjaci kompanije Kaspersky analizirali su skoro 25.000 besplatnih Wi-Fi hotspotova u Parizu.

Analizom je otkriveno da skoro 25 odsto ovih mreža ima slabu ili nikakvu enkripciju, što sve one koji se na njih povezuju čini ranjivim na krađu ličnih i bankarskih podataka. Samo šest procenata ovih mreža koristi najnoviji WPA3 bezbjednosni protokol.

Očekuje se da će predstojeće Olimpijske igre u Parizu, prve ljetne igre nakon ukidanja ograničenja prisustva posjetilaca zbog pandemije, privući hiljade turista. Uoči događaja, istraživači GReAT (Global Research and Analysis Team) tima kompanije Kasperski su mapirali i procjenili bezbjednost otvorenih Wi-Fi mreža koje su dostupne posjetiocima.

Istraživači su analizirali 47.891 signala na popularnim gradskim lokacijama i u Olimpijskim objektima u Parizu, identifikujući 24.766 jedinstvenih Wi-Fi pristupnih tačaka. Analize su pokazale da četvrtina (25 odsto) ovih mreža ima ozbiljne bezbjednosne slabosti, kao što je slaba ili nepostojeća enkripcija, što ih čini ranjivim na napade sajber kirminalaca ili hakera, koji mogu jednostavno da preuzmu kontrolu nad njima i ugroze bezbjednost svih uređaja koji se na njih povezuju.

Pored toga, skoro jedna od pet mreža (20 odsto) koristi WPS sistem zaštite, zastjareli algoritam čija se bezbjednost lako kompromituje, što ih čini veoma podložnim WPS napadima koji mogu dovesti do gubitka podataka. Samo šest odsto analiziranih mreža koristi najnoviji WPA3 bezbjednosni protokol.

Korištenje virtuelne privatne mreže (VPN), pruža dodatni nivo bezbjednosti za one koji pristupaju otvorenim Wi-Fi mrežama. VPN šifruje internet vezu, stvarajući siguran tunel između uređaja i interneta. Ovo šifrovanje sprečava sajber kriminalce da presretnu podatke, čak i na nesigurnim mrežama. Maskiranjem IP adrese i šifrovanjem svih prenijetih podataka, VPN obezbjeđuje da lične i finansijske informacije ostaju zaštićene dok koristite javni Wi-Fi, prenosi "b92".

Stručnjaci za sajber bezbjednost preporučuju sljedeće kako biste se zaštitili:

- Izbjegavajte osjetljive transakcije: Uzdržite se od pristupa bankarskim ili drugim osjetljivim nalozima dok ste na javnoj Wi-Fi mreži.

- Verifikujte mrežu: Uvjerite se da je mreža legitimna tako što ćete to potvrditi sa lokalom ili organizacijom koja je nudi.

- Uključite Firewall: Uvjerite se da je zaštitni zid vašeg uređaja aktivan da biste blokirali neovlašteni pristup.

- Koristite jake lozinke: Uvijek koristite jake, jedinstvene lozinke i omogućite dvofaktorsku autentifikaciju za dodatnu bezbjednost.

- Ažurirajte softver: Redovno ažurirajte svoj operativni sistem, aplikacije i antivirusni softver da biste se zaštitili od najnovijih prijetnji.

- Onemogućite dijeljenje datoteka: Isključite dijeljenje datoteka i AirDrop na svom uređaju da biste spriječili neovlašteni pristup.