Njemačka zabilježila pad

Snažan rast ekonomske aktivnosti u Francuskoj zahvaljujući Olimpijadi

Autor: Biznis.ba
Snažan rast ekonomske aktivnosti u Francuskoj zahvaljujući Olimpijadi
Foto: Ilustracija

Ekonomska aktivnost u eurozoni poboljšala se u augustu i dosegla vrhunac u tri mjeseca. Poboljšanje je posljedica nedavno završenih Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, iako zabrinutost oko novih narudžbi i ekonosmokg raspoloženja ostaje, prema istraživanju analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je sa 50,2 boda u julu na 51,2 boda, dosegnuvši u augustu najvišu razinu u tri mjeseca. PMI vrijednost iznad 50 bodova označava rast aktivnosti, a ispod 50 pad.

Glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia rekao je da na prvi pogled poboljšanje ekonomske aktivnosti u augustu izgleda kao ugodno iznenađenje, ali bliži pogled na brojke pokazuje da su osnove nesigurnije nego što se čini, rekao je francuska novinska agencija AFP.

De la Rubia poboljšanje aktivnosti uglavnom pripisuje jačanju uslužnih djelatnosti u Francuskoj, "što je vjerojatno povezano s groznicom oko Olimpijskih igara".

"Malo je izgleda da će se ovaj zamah prenijeti u nadolazeće mjesece", upozorio je.

Ekonomksa aktivnost u Francuskoj, domaćinu Igara, dosegla je 17-mjesečni vrhunac u augustu s PMI očitanjem od 52,7 bodova, što je 3,6 bodova više nego u julu. S druge strane, PMI u Njemačkoj pao je na petomjesečni minimum nakon što je s 49,1 bodova u julu pao na 48,5 bodova u augustu.

Dok je uslužni sektor ojačao u eurozoni, aktivnost u proizvodnji nastavlja slabiti. Indeks proizvodnog PMI-a dosegao je osmomjesečnu najnižu razinu od 45,6 bodova, nakon što je u julu iznosio 45,8 bodova.

Nove narudžbe u prerađivačkoj industriji bilježe najveći pad od kraja prošle godine. De la Rubia vjeruje da će jednom kada poticaj s Olimpijskih igara nestane biti samo pitanje vremena kada će problemi u industriji početi opterećivati i uslužne djelatnosti.

Prema toj prognozi, povjerenje u budući obujam proizvodnje na najnižoj je točki ove godine, uključujući Njemačku i Francusku, navodi i AFP.