Android i ios

Gmail dobija nove AI funkcije

Autor: Biznis.ba
Gmail dobija nove AI funkcije
Foto: Unsplash

Odgovori na vaša pitanja, još bolji automatski odgovori na e-mail poruke, kreiranje sažetaka dugačkih poruka, su samo neke od AI funkcija koje dobija poboljšana verzija Gmail aplikacije za Android i iOS uređaje.

Google je odlučio da značajnije poboljša Gmail za Android i iOS sisteme uvođenjem većeg broja novih funkcija zasnovanih na Gemini vještačkoj inteligenciji. Sa novim funkcijama, dobit ćete pristup pitanjima i odgovorima, unaprijeđenom sistemu pisanja pametnih odgovora na e-mail poruke koje ste primili, sumiranju velikih poruka i još mnogo toga.

U suštini, ako sada imate puno posla sa velikim brojem e-poruka koje svakodnevno primate i na koje po prirodi posla morate da odgovorite, novi Gmail će definitivno biti bolji način za rukovanje i odgovaranje na njih. Veći utjecaj AI funkcija će vam pomoći da upravo to učinite.

Google je govorio o tome kako je implementacija generativne AI u Gmail na mobilnom telefonu bio težak proces, ali dobra vijest je da će ove napredne funkcije konačno biti dostupne i to vrlo brzo. Uskoro ćete moći da koristite "Summarize this email" na iOS i Android telefonima, što će biti odlično za dugačke prepiske i poruke.

Novi taster će biti postavljen tačno ispod naslova poruke na vrhu ekrana, a možete čak i da povučete prstom od vrha ekrana i dobijete Gemini listu sa traženim rezimeom poruke. Dobra vijest je da će korisnici Workspace Labsa početi da dobijaju pristup ovim funkcijama već tokom ove nedjelje, a funkcija će postati dostupna većem broju korisnika u junu.

Ubuduće, Gmail pitanja i odgovori bit će još jedna dostupna funkcija. Gemini ikona u gornjem desnom uglu vaše Inbox pošte će vam omogućiti da unosite upite, u osnovi postavljajući razna pitanja, što je prilično zanimljivo. Ova funkcija će biti dostupna u julu za korisnike Workspace Labsa na mobilnim uređajima.

Štaviše, Gmail takođe donosi kontekstualne pametne odgovore, koji omogućavaju vještačkoj inteligenciji da analizira kontekst poruke i pruži mnogo tačnije i detaljnije prijedloge odgovora od trenutno dostupnih opcija.

Nećete morati dugo da čekate na ovu funkciju, jer će početi da se pojavljuje na mobilnim uređajima i web verziji Gmail aplikacije, već tokom jula. Već u ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da je Google integracija Gemini i Gmail servisa pun pogodak, omogućivši da zajedno postaju još bolji, piše "Wccftech", a prenosi "BenchMark".

Sa uvođenjem ovih funkcija, mnogi korisnici će imati više vremena i lakše će obavljati čitav proces komunikacije elektronskim porukama uz daleko veću pažnju tokom prepiske.

Jedva čekamo da isprobamo nove funkcije, pošto je slanje, prijem i odgovaranje na elektronsku poštu jedan od najčešćih dnevnih poslova najvećeg broja korisnika.