trillium

Google predstavio novi čip za AI

Autor: Biznis.ba
Google predstavio novi čip za AI
Foto: Unsplash

Alphabet, matična kompanija kojoj pripada Google predstavila je u utorak proizvod nazvan Trillium u svojoj porodici čipova za centre podataka vještačke inteligencije, koji tvrdi da je skoro pet puta brži od prethodne verzije.


„Sektor zahtijeva za računarima za mašinsko učenje povećao se milion puta u posljednjih šest godina, otprilike povećavajući se desetostruko svake godine“ izjavio je Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta. „Mislim da je Google izgrađen za ovaj trenutak, mi smo pioniri u AI čipovima već više od decenije“, reka je on, prenosi Reuters.

Napor Alphabeta da izgradi prilagođene čipove za AI data centre predstavlja jednu od rijetkih konkurentnih alternativa najboljim procesorima kompanije Nvidia koji dominiraju tržištem. Uz softver koji je blisko povezan sa Google procesorima za tenzore, čipovi su omogućili kompaniji da zauzme značajan dio tržišta.

Nvidia kontroliše oko 80 posto tržišta čipova za AI data centre, a većina preostalih 20 posto su različite verzije TPUs čipova koje proizvodi Google. Kompanija ne prodaje čipove direktno, već iznajmljuje pristup preko svoje platforme za računarstvo u oblaku.

Šesti generacijski čip Trillium postiže 4,7 puta bolje računarske performanse u poređenju sa TPU v5e, čipu koji je dizajniran da pokreće tehnologiju koja generiše tekst i druge medije iz velikih modela. Trillium procesor je 67 posto energetski efikasniji od v5e. Novi čip će biti dostupan klijentima u oblaku „krajem 2024. godine“, saopštila je kompanija.