hoće li roboti sve zamijeniti?

Građani EU uplašeni zbog utjecaja AI na tržište rada

Autor: Biznis.ba
Građani EU uplašeni zbog utjecaja AI na tržište rada
Foto: Ilustracija

Hoće li vještačka inteligencija smanjiti ili povećati broj poslova na tržištu rada? Jedno istraživanje u šest evropskih zemalja ukazuje kako ljudi sve češće strahuju da će ih AI koštati posla.


U anketi osiguranja Allianz, 46 posto među 6.300 ispitanika je ocijenilo da će posla uz AI biti manje, a 33 da će ga zapravo biti više. U istraživanju su učestvovali punoljetni građani u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj i Austriji, prenosi DPA.

Više od polovine, njih 51 posto, cijeni da AI širi jaz i nejednakost, prema kvalifikacijama. Nasuprot tome, korist očekuje nešto više od petine, 21 posto.

„Brze promjene uznemiravaju građane mnogih evropskih zemalja i zato su skeptični“, rekao je ekonomista u kompaniji Allianz, Arne Holchauzen (Arne Holzhausen).

Eksperti iskazuju mnogo više optimizma i većinom očekuju značajnu ekonomsku korist od AI.

„Ključ nije zamijeniti zaposlene alatima veštačke inteligencije, već iskoristiti vještačku inteligenciju za dopunu i unapređenje njihovih vještina“, rekao je Holchauzen. Uz obzirom na demografske izazove i manjak kvalifikovane radne snage u mnogim zemljama, AI čak može da doprinese rješenju, dodao je.

Starenje stanovništva i erozija radne snage samo će zaoštriti problem manjka radnika.

„AI povećanjem produktivnosti i automatizacijom rutinskih zadataka može da pomogne u suočavanju sa tim izazovom“, ocijenio je Holchauzen.