korisniji od ChatGPT

Kanadski startup predstavio model umjetne inteligencije

Autor: Biznis.ba
Kanadski startup predstavio model umjetne inteligencije
Foto: Unsplash

Rival OpenAI predstavio je svoj ažurirani AI model za koji kaže da je korisniji i jeftiniji za pokretanje od GPT-4.

AI startup Cohere najavio je da uvodi mogućnost finog podešavanja svog Command R AI modela, omogućivši mu da nadmaši veće modele kao što je GPT-4 u nekim slučajevima, dok istovremeno košta i do petnaest puta manje.

To budi nadu da bi manji, jeftiniji modeli mogli parirati većim, skupljim AI sustavima koje su izgradili tehnološki divovi.

“Otkrili smo da fino podešavanje skupova podataka s malim modelom daje stvarno sjajne rezultate”, rekao je suosnivač Coherea Nick Frosst za Business Insider.

Objasnio je da je njihova verzija testirana na zadacima kao što su sažimanje sastanaka i analiza finansijskih i naučnih informacija, pri čemu je fino podešena verzija Command R bila tsčnija od GPT-4, GPT-4 Turbo i Claude Opusa, najnaprednijeg modela koji je izradio Anthropic, startup podržan od strane Amazona, prenose Financije hr.

Cohere je sam proveo potrebna testiranja i utvrdio da je njegov model postigao 80,2 posto tačnosti pri sažimanju sastanaka, u poređenju sa 78,8 koje je ostvario GPT-4 te 77,9 posto Claude Opusa.

Slično, pri analizi finansijskih podataka Command R je bio 6,2 posto tačniji od GPT-4 i 5,3 posto tačniji od Claudea.

Tekući trošak fino podešenog modela također je daleko ispod onoga GPT-4 i Claude Opusa te košta između dva do četiri USD po milionu tokena u poređenju s 30 do 60 dolara koliko košta GPT-4.

Naveli su i kako je Command R, prvobitno lansiran u martu, znatno manji od sličnih GPT-4.