rezultati globalne studije

Kina prednjači u korištenju generativne AI

Autor: Biznis.ba
Kina prednjači u korištenju generativne AI
Foto: Unsplash

Prema rezultatima globalne studije, koju je za SAS izradio Coleman Parkes Research Ltd., Kina prednjači u korištenju generativne umjetne inteligencije, dok SAD vodi u potpunoj implementaciji ove tehnologije.

Kineski poslovni donositelji odluka izvještavaju da 83 posto njihovih organizacija koristi GenAI, što je više od 70 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu, 65 posto u SAD-u i 63 posto u Australiji.

Međutim, organizacije u SAD-u prednjače po pitanju zrelosti i potpune implementacije GenAI tehnologija s 24 posto, u usporedbi s 19 posto u Kini i 11 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U svakodnevnoj upotrebi, GenAI-a vodeće industrije su telekomunikacije s 29, maloprodaja s 27 i bankarstvo s 23 posto, a slijede osobne usluge s 23 te osiguranje u kojem ga koristi 22 posto, dok su ostali ispod 20 posto, prenose Financije hr.

Unutar organizacija, prednjače odjeli prodaje sa čak 86 posto, marketinga s 85 i IT-a gdje 81 posto koristi ili planira koristiti GenAI, nakon čega slijede financije i proizvodnja s 75 posto.

Istovremeno, navodi se u priopćenju, devet od 10 viših tehnoloških donositelja odluka priznaje da ne razumiju u potpunosti GenAI i njegov potencijalni utjecaj na poslovne procese.