od 26. juna

“Meta” koristi javne objave za obučavanje vještačke inteligencije

Autor: Biznis.ba
“Meta” koristi javne objave za obučavanje vještačke inteligencije
Foto: Unsplash

“Meta”, matična kompanija “Facebooka” i “Instagrama”, uskoro će početi da koristi javne objave za razvoj i poboljšanje sistema vještačke inteligencije /AI/, obaviješteni su evropski korisnici.

Ovog mjeseca pojavila se nova poruka za evropske korisnike mobilnih aplikacija “Instagrama” i “Facebooka” u kojoj su obaviješteni da se njihove javne objave mogu koristiti za obuku vještačke inteligencije od 26. juna.

Korištene informacije mogu uključivati objave, fotografije, natpise i poruke poslate putem AI, ali ne i sadržaj privatnih poruka, saopštio je korisnički servis “Instagrama”.

“Meta” je objavila prošle sedmice da će početi da obavještava ljude u Velikoj Britaniji i EU o tome da će koristiti “javne informacije koje su podijelili” na servisima ove kompanije “za razvoj i poboljšanje AI unutar `Mete` i u okviru njenih propisa o privatnosti”, prenosi Bankar me.

Kompanija ili organizacija mogu da obrađuju lične podatke kada imaju osnove za “legitiman interes”, prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka u EU.

“Meta” je ukazala na ovu pravnu osnovu i dodala da će se podaci koristiti “za razvoj i poboljšanje AI”.