Sporazum

Microsoft i Semafor namjeravaju stvarati novinske priče pomoću vještačke inteligencije

Autor: Biznis.ba
Microsoft i Semafor namjeravaju stvarati novinske priče pomoću vještačke inteligencije
AI / Ilustracija

Microsoft se udružio sa medijskim startupom Semafor kako bi se AI chatbot tog tehnološkog giganta koristio u razvoju novinskih priča, javlja Financial Times.

Takav se potez smatra "pruženom rukom" novinarima u trenucima kad se kompanija suočava sa tužbom The New York Timesa, vrijednom više milijardi dolara, prema kojoj se vještačka inteligencija Microsofta besplatno učila na milionima novinskih članaka tog uglednog lista.

U sklopu sporazuma, Microsoft će platiti za sada nepoznatu sumu novca Semaforu na ime sponzorstva za servis udarnih vijesti zvani Signals. Kompanije ne žele otkriti finansijske detalje sporazuma, ali je suma, prema navodima bliskih izvora, "značajna" za poslovanje Semafora.

Ovaj startup će imati newsfeed s udarnim vijestima i analizama velikih priča, a trebalo bi ih biti nekoliko desetina dnevno, piše Financial Times.

Cilj je, kako se tvrdi, da se publici ponude različite tačke gledišta sa čitave planete, što je jedna od ključnih želja Semafora od kako je osnovan 2022. godine.

Prema riječima suosnivača Semafora, Bena Smita, članke u servisu Signals u potpunosti će pisati novinari, a vještačka inteligencija će služiti kao oruđe za pretragu radi potkrijepljenosti radova.

Medijske kompanije sve više strahuju od generativne vještačke inteligencije i potencijalne prijetnje koju ona predstavlja za novinarsku profesiju i poslovanje.

Novinski izdavači nastoje da osmisle način kako sa vještačkom inteligencijom unaprijediti svoje poslovanje i iskoristiti tehnološki razvoj, ali se isto tako plaše da će im AI chatbots preuzeti publiku, a samim tim oduzeti prihode, jer su u stanju da za nekoliko sekundi stvore humanoidni tekst sa informacijama.

The New York Times je u decembru tužio Microsoft i OpenAI, tvrdeći da su te dvije kompanije "slobodno projahale" kroz milione članaka tog medija kako bi izgradile svoje AI chatbots i traži milijarde dolara na ime odštete, prenosi Borba.me.